Dimon får lønnshopp: – Klemte det ut med Elon
Jamie Dimon har skværet opp med Elon Musk, og får med seg et kraftig lønnstillegg etter et nytt rekordhøyt overskudd for JPMorgan.

JPMorgan Chase & Co. økte lønnen til sin legendariske banksjef Jamie Dimon med 8,3 prosent i 2024, melder Bloomberg.
Ifølge dokumenter sendt til det amerikanske finanstilsynet har bankens styre gitt Dimon en grunnlønn på 1,5 millioner dollar og 37,5 millioner dollar i prestasjonsbasert kompensasjon. Dette betyr at Dimon tjente over 430 millioner kroner i fjor, etter at banken for andre året på rad satte rekord for det høyeste årlige overskuddet i amerikansk bankhistorie.
I 2023 ble Dimon kompensert med 36 millioner dollar.
Skal selge aksjer
Dimon har ledet JP Morgan siden 2006, og vært med på å bygge opp banken til å bli den største banken i USA. Selskapet hadde et overskudd på 58,5 milliarder dollar i fjor, samtidig som aksjen steg 41 prosent.
Selskapet kunngjorde også at Dimon og familien planlegger å selge omtrent 1 million aksjer «for finansiell diversifisering og skatteplanleggingsformål.» Dimon og familien eier for øyeblikket rundt 7,5 millioner aksjer i banken.
JPMorgan er den andre store banken som kunngjør toppsjeflønn for 2024. Goldman Sachs ga sin konsernsjef David Solomon 39 millioner dollar, en økning på 26 prosent fra året før, og samtidig tildelte ham og president John Waldron retention-bonus verdsatt til 80 millioner dollar – 900 millioner kroner – hver for å sikre at de blir værende i selskapet.
Klemte det ut med Elon
Med en lønn på over 400 millioner kroner er det rom for å være litt romslig, og overfor CNBC sier Dimon at han og Elon Musk har lappet sammen forholdet deres.
– Elon og jeg klemte det ut, sa Dimon til CNBC i et TV-intervju under World Economic Forum i Davos.
– Han kom til en av våre konferanser, og han og jeg hadde en hyggelig, lang prat. Vi løste noen av våre uenigheter, la han til.
Dimons uttalelser kommer etter at JPMorgan i fjor trakk et søksmål mot Tesla fra 2021, der de krevde 162 millioner dollar i en konflikt om aksjeopsjoner. JPMorgan hevdet at Tesla brøt en kontrakt om reprising av opsjonene.
Konflikten startet da JPMorgan justerte verdien av opsjonene etter at Musk i 2018 tvitret om å ta Tesla av børs for 420 dollar per aksje, før han droppet ideen noen uker senere.
Musk ble senere siktet for verdipapirsvindel av SEC, men Tesla og Musk gikk med på å betale 20 millioner dollar hver for å forlike søksmålet.
I Davos-intervjuet med CNBC skrøt Dimon av Musk og selskapene hans, og han sa at han gjerne vil hjelpe dem.
– Fyren er vår Einstein, la han til.
Satser på mangfold
Til tross for at Dimon har skværet opp med Musk, er det ikke alt den nye Trump-regjeringen gjør som Dimon er enig i. For selv om Trump signerte en presidentordre mandag som avsluttet programmer vedrørende mangfold, likestilling og inkludering (DEI) i føderale myndigheter, kommer JPMorgan til å fortsette med det.
For under intervjuet med CNBC sier Dimon at banken vil fortsette sitt arbeid med mangfold, likestilling og inkludering til tross for press fra en aktivistisk aksjonærgruppe.
– Kom med det!, sier Dimon om aktivistgruppenes innsats.
– Vi vil fortsette å nå ut til det svarte samfunnet, det latinamerikanske samfunnet, LHBT-samfunnet og veteraner, legger han til.
Dimons uttalelser kommer etter at den konservative organisasjonen National Legal and Policy Center (NLPC) foreslo at JPMorgan skulle revurdere hvordan lederlønninger knyttes til bankens mål om rasemessig likestilling, skriver Business Insider.
For i 2020 introduserte JPMorgan en «ansvarlighetsramme» for å vurdere lederes fremgang mot DEI-mål, noe som påvirker lønnen. Banken deler ikke offentlig hvor stor andel av lederlønnen, inkludert Dimons, som er knyttet til det arbeidet.