Nei, du blingser ikke. Kapital Livsstil har allerede servert deg en omfattende julegaveguide tidligere i år. Den baserte seg imidlertid på at du ved publiseringstidspunktet hadde godt over en måned på å handle inn det du trengte, og mange av tipsene krevde (om vi skal være helt ærlige) litt innsats å få tak i. Nå er det imidlertid veldig snart julaften. Og ingen vil løpe rundt i sitt lokale kjøpesenter med desperasjon i blikket, som sild i tønne, på selveste lille julaften.
Derfor har vi satt sammen denne “i siste liten”-guiden. Her finner du enkle julegaver som er litt enklere å skaffe. Siden det nå også er langt ut i desember, gavekontoen kanskje begynner å be om nåde og fornuften sier “nei, ikke mer”, har vi lagt oss på et noe rimeligere prisnivå. Men de skal likevel imponere og glede, på sett og vis. Alle tipsene som følger er for øvrig valgt ut av Kapital Livsstil-redaksjonen, som alltid. 1-2-3: Kjør guide!
1. Kjøkkenringer/kokkeringer/dessertringer
Til: Din venn som liker å tilbringe mye tid på kjøkkenet
Hvorfor: Kjøkkenringer, kokkeringer, kakering, dekorform eller dessertringer? Vi vet ærlig talt ikke helt hva man kaller dette verktøyet. Kjært barn har tilsynelatende mange navn. Uansett, vi bet oss merke i at begge hobbykokkene som figurerte i denne utgavens coversak – Chef på kjøkkenet – benyttet seg flittig av slike fiffige kjøkkenredskaper til å kreere sine respektive juleretter. Med godt resultat, må vi si. Et hemmelig triks som kan hjelpe deg å imponere gjestene.
Metallringene er geniale om man vil fiffe opp selve presentasjonen av rettene sine, og lager perfekte, runde ringer av alt fra kaker til kålrabihoder. Kan også brukes i stekepannen, for å lage små omeletter. Eller til baking. Mulighetene er med andre ord svært mange.
Ringene kommer ofte i pakker med flere størrelser, og vi har ikke greid å finne noen som koster mer enn 500 kroner, brorparten rundt halvparten av dette i pris, mange til under hundrelappen. Selges på de fleste seriøse steder som selger kjøkkenutstyr. Selv Ikea har disse i nettbutikken.
Pris: Rundt 200 kroner på alt fra Kitch’n til Ikea og Tilbords.
Andre lignende gaveideer:
2. En (sykt bra) hårbørste
Til: Den perfekte gaven til en kvalitetsbevisst kvinne (eller mann med flott manke)
Hvorfor: – Kort fortalt, Mason Pearson er børstenes Rolls-Royce.
Det forteller Andrés Valle-Kløvstad, kreativ leder ved frisørsalongen Gevir i Oslo og hårstylist som jobber med ledende motemerker i metropoler som Paris, London og New York. Vi spurte ham hva som er så bra med akkurat denne hårbørsten. Eksperten understreker at Mason Pearson er elsket av kjendiser og fagpersoner verden over, og sier at disse børstene er foretrukket fremfor et hav av varianter fra andre merker.
– Det finnes ikke en moteuke uten Mason Pearson-børster backstage, sier han, og fortsetter:
– Grer man håret fra rot til spiss i samme retning, vil håret bli mer blankt og se sunt ut. Fordelene med å børste håret med Mason Pearson er mange, du får blant annet stimulert hodebunnen og økt blodsirkulasjonen, noe som vil tilføre mer næring til hårsekkene.
Briten Mason Pearson grunnla merket i 1885, med hensikt om å lage børster med elegant design som ville brukes hver dag, samtidig som de skulle gi en luksuriøs følelse og kunne vare hele livet. Her er det ingenting som er overlatt til tilfeldighetene. Puten på børsten er håndlaget og med nøyaktig avstand plassert villsvinbust og nylon på.
Financial Times’ weekendmagasin, HTSI, skrev nylig om en økende etterspørsel etter hårbørster og trakk frem luksusvarehuset Liberty i London, som har opplevd en vekst på 200 prosent innen hårbørstesegmentet fra 2023 til 2024.
Dette er hårbørsten flere generasjoner av kvinner har minner om at mor og bestemor hadde på sminkebordet da de vokste opp – og som nå har fått fast plass på egen baderomshylle.
Til New York Magazine fortalte eksempelvis hårstylist Helen Reavey om hvordan hun vokste opp med å se bestemoren sin dra igjennom håret med sin Pearson-hårbørste før hun skulle ut – og at Reavey selv i en alder i 20 år endelig kunne kjøpe sin egen. 25 år senere er den eksakt samme hårbørsten fremdeles en viktig del av kjendisstylistens hårrutine. “Den løsner forsiktig opp floker og gir håret mitt en naturlig og sunn følelse. Busten på børsten er veldig fin mot hodebunnen.”
I dag tilbyr Mason Pearson et sortiment hårbørster og kammer tilpasset alle hårtyper og aldersgrupper. Fra en skånsom variant til små barn, en kam mannen kommer til å like så godt at han ikke vil miste den, til de klassiske hårbørstene som glir glansfullt og sunt hår til kvinnen i ditt liv.
Pris: 1.590 kroner (liten) og 2.490 (stor). Finnes hos flere frisører (blant andre Gevir i Oslo), diverse parfymerier (eksempelvis Koch Parfymeri i Stavanger) og er lett tilgjengelig online.
Andre lignende gaveideer:
3. De tre beste blant årets (mange) julehefter
Til: Små og store tegneserielesere
Hvilke: Blant det gedigne utvalget av gode og mindre gode julehefter har vi plukket ut tre favoritter:
Carl Barks’ jul (Egmont)
Få, om noen, kan utfordre den gamle Disney-mesteren Carl Barks på å skape god, gammeldags julestemning i tegneserieformat. Så er da også årets to historier – Du gylne, glitrende tre og Julereisen – fra en svunnen tid, skapt i henholdsvis 1948 og 1955.
I motsetning til Donald og nevøene ser vi i Julereisen at onkel Skrue ikke er fullt så opptatt av jul: “Jeg hater julen. Den er bare til for å lure gode penger ut av folk til julegaver. Fysj! Døgenikter!” Likevel sørger den gamle gnieren for at Ole, Dole og Doffen får en ekte jul selv om de befinner seg i en ubåt på jakt etter et skipsforlis på julaften. I Du gylne, glitrende tre truer en vaskeekte heks – med sopelime og det hele – med å ødelegge alle juletrærne i hele verden, og Donald og guttene må ta affære og forsøke å redde julen.
Dunce (Strand Forlag)
Hvor mange serier kjenner du til som handler om en alenepappa og hans sønn, hund og robot? Svaret er i beste fall én.
Jens K. Styves Dunce har seilt opp som en av Norges beste nye stripeserier, og årets julehefte er det fjerde i rekken. Som vanlig har Styve laget en spesialfortelling – i tillegg til at heftet inneholder et høyt antall “vanlige” striper – denne gang om ensomhet i julen og verdien av å ha en tanke for dem som ikke har noen å feire med og spiser grandis alene der andre feirer med ribbe eller pinnekjøtt sammen med familien. Med mindre vi tolker Dunce aldeles feil, har Styve klokkertro på menneskets naturlige plass i en stadig mer teknologisert verden, og det kan være fint å ta med seg inn i julen.
Nemi (Gyldendal)
Lise Myhres stripeserie Nemi har satt sitt preg på norsk kulturliv i mer enn 25 år, så at hun har trappet aktiviteten betydelig ned – for å satse på sin første film, den kommende animasjonsfilmen Tannfeen – er forståelig. Nemi-bladet er lagt ned, og høstens bok Heksetimen er den foreløpig siste, men Myhre fortsetter takk og pris å lage striper for avisproduksjon, og ingenting tyder på at hun vil slutte å markere julen med Nemi. Det er bestandig et høydepunkt i det altfor store utvalget av julehefter, så også i år. Størsteparten av innholdet er viet enkeltstriper, men Myhre er kjent for sine illustrerte dikt, og i år har hun valgt det fine “Stunda” av Hans Ludvig Fredheim. Hun har dessuten skapt en dypt poetisk tresiders seriesekvens med syv tegninger som formidler et ektefølt budskap om håp i en turbulent verden, et soleklart høydepunkt i årets julehefte.
Pris: 89 kroner (Carl Barks’ jul), 99 kroner (Dunce) og 89 kroner (Nemi). Finnes på eksempelvis Tronsmo og Outland i hovedstaden, hos mange lokale bladkiosker og er lett tilgjengelig online.
Andre lignende gaveideer:
4. Pusseklut til raske lesebriller
Til: Den snilleste brilleslangen i ditt liv
Hvorfor: Mange er redde for å kjøpe dyrere utgaver av ting som oppfattes å mistes oftere. Sokker og paraplyer, eksempelvis. Men man vet virkelig ikke hvor digg det er å ha en litt dyr paraply før man eier en selv. Plutselig slutter man å glemme den igjen overalt. Fordi den er så fin. Og fordi den er greit mye bedre bygget enn en generisk reklameparaply som du fikk på årets utgave av Arendalsuka. Litt sånn er det med pussekluter til briller også (briller også, for den saks skyld).
Derfor kan det være hyggelig å motta noe så omtenksomt som en god pusseklut i gave. Samt et rensemiddel til brilleglasset. Eller et fint brilleetui. Ting som det av og til kan føles litt kjipt å måtte bruke penger på selv.
Dette finner du hos din lokale optiker. Null stress. Eller så kan man kjøpe en bunke med ti rimelige pussekluter, til den som alltid roter bort slikt. Eller så kan man ved anledning eller lyst grave enda dypere, og entre nisjenes verden. Der fant vi Alpagota, som har spesialisert seg på luksusutgaver av nettopp pussekluter og rensemiddel. Det er de som er avbildet. Prisene må kunne sies å være på luksussiden. Pusseklutene ser imidlertid ut som optikerverdenens svar på Hermès-skjerf. Og rensemiddelet lukter som kostbar parfyme.
Pris: 1.200 kroner for settet fra Alpagota, men kan også kjøpes separat (tilgjengelig online direkte fra merket eller i butikk hos Briskeby Optikk i Oslo).
Andre lignende gaveideer:
5. Voff!
Til: Menneskets beste venn eller din beste venns aller beste venn
Hvorfor: Gjennom et langt liv er sengen definitivt et av stedene man tilbringer mest tid. Spesielt om man er en bikkje. Siden hundesengen vanligvis er plassert lettere synlig – sikkert på display i stuen eller gangen – enn din kingsize, er det jo fint om den passer til interiøret ellers? I stedet for å bare være en grå, skitten klump på gulvet? På tide å oppgradere, i så fall.
En dag vi gikk forbi Nasjonalmuseet, så vi en uvanlig fargerik hundeseng i monteret til museumsbutikken. Det viste seg at den var fra HAY. Sengen står forsåvidt i stil med resten av interiørstæsjet og møblene fra dette danske merket. Det betyr moderne og i vinden blant de yngre. Så hvorfor ikke gå fra grått til blå-kremhvit-rød-rosa-mønstret? Kommer i tre størrelser. Skal du gi sengen til en pomerian, velg den minste. Skal den pakkes opp av en labrador, velg den største.
Om det blir for meget, har jo Barbour også en hundeseng som gir veldig irsk setter-vibber. Den koster fra 1.300 kroner.
Pris: Fra 1.250 for den minste. Lett tilgjengelig på nett, og hos eksempelvis Illums Bolighus og da Nasjonalmuseets museumsbutikk.
Andre lignende gaveideer:
6. En god penn
Til: Alle. Alle trenger en god penn.
Hvorfor: I de fleste geskjefter og daglige virke har man på et eller annet tidspunkt bruk for en penn. En penn som fungerer. Joda, mottageren av denne gaven har sikkert en penn fra før, men de har kanskje ikke en penn. Da må man bevege seg bort fra den typen med businesslogo på, vanligvis.
Det finnes plenty skikkelige skriveinstrumenter. Pilot, Kaweco, Visconti, Montblanc, Parker. Plenty merker. Penner, spesielt fyllepenner, er en egen greie man kan nerde mye på. Derfor, ta utgangspunkt i noe enkelt. Lamy Safari er et fint sted å starte, og kommer både som kulepenn og fyllepenn.
Er mottager av det veldig eventyrlystne slaget, sjekk ut Fisher Space Pen, som er blitt brukt av astronauter og kan skrive både opp-ned og under vann. Det er rimelig stilig å kunne briefe med. Designet er også særdeles stilrent og tidløst. Litt designhistorie. Hverken denne eller noen av de andre ovennevnte produsentene er bruk-og-kast. Dette er fine penner som du tar vare på og kjøper nye blekkpatroner til.
New York Times’ egen in-house nerderedaksjon Wirecutter testet forresten penner i juli. Det skal sies at det var snakk om mer skolepenner enn utstillingspenner, men vinneren var i hvert fall Uni Jetstream. Den fikk god skryt for “hurtigtørkende blekk”, og vi greide å søke den opp nærmest overalt hos norske bokhandlere. Koster knappe 50 kroner for én. Så kjøp en liten håndfull til en du vet ikke greier passe på noe dyrere?
Pris: Fra 50 (Uni Jetstream) til 500 kroner (Fisher Space Pen). Lett tilgjengelig på nett og hos mange bokhandlere.
Andre lignende gaveideer: