<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
En håndfull av årets GPHG-vinnere: Fra venstre er Berneron Mirage, Ming 37.09 Bluefin, Piaget Polo 79, Otsuka Lotec No. 6, IWC Portugieser Eternal Calendar, Remy Cools Tourbillon Atelier og Van Cleef & Arpels Lady Jour Nuit.  Foto: Produsentene / Fotomontasje: Kapital

Vant klokkeindustriens "Oscar-utdeling"

Dette er (noen av) vinnerne av klokkeindustriens svar på Oscar-utdelingen, Grand Prix d’Horlogerie de Genève.

Publisert 30. des. 2024
Lesetid: 4 minutter

Grand Prix d’Horlogerie de Genève. Det er ikke Flåklypa for urmakere, men den internasjonale klokkebransjens svar på hva Oscar-utdelingen er for Hollywood. Det årlige evenementet er lagt til kjelleren i et av klokkehovedstadens aller dyreste luksushoteller. Konkurransen går i å vinne i minst en av en rekke forskjellige kategorier. Eksempelvis beste dameklokke, beste herreklokke, beste kronograf og mest imponerende innovasjon. 21 forskjellige kategorier. 90 klokker var nominert. 

Juryen består av en rekke samlere, journalister, urmakere og assorterte bransjefolk. 

20 vinnerklokker blir for mye å både skrive og å lese om på én side, så her har vi valgt ut fire stykker:

Årets vinner, over alle: IWC Portugieser Eternal Calendar. Foto: IWC

Aller best: IWC Portugieser Eternal Calendar

Den gjeveste prisen er “Aigiuille d’Or”, en slags best in show for å si det på engelsk i stedet for fransk. Vinneren var det sveitsiske klokkemerket IWC med den relativt kompliserte klokken Portugieser Eternal Calendar

Da referansen ble lansert under verdens største klokkemesse i mars, fikk den mye omtale. Merkets urmakere hadde tatt på seg utfordringen med å lage en evighetskalender som tar høyde for et sært avvik i den gregorianske kalenderes ellers tålelig greie regel om skuddår hvert fjerde år. Kort fortalt: Denne IWC-en har kontroll på skuddår frem til år 3999, og det er vanskelig å få til med et lite mekanisk urverk. Urkassen er i platina (med et oppfrisket design, som gjelder for hele Portugieser-kolleksjonen), og prisen ble satt til omtrent 1,8 millioner kroner. 

Beste sportsklokke: Ming 37.09 Bluefin. Foto: Ming

Beste sportsklokke: Ming 37.09 Bluefin

Ming er et nokså lite og uavhengig klokkemerke, et såkalt microbrand, som har skapt mye entusiasme hos entusiastene. Ikke så rart, siden det er det de virker å ha spesialisert seg på, og de er attpåtil drevet av en gruppe klokkeentusiaster. 

I år vant de altså kategorien for sportsklokker under GPHG, da med dykkerklokken 37.09 Bluefin som koster rett under 5.000 sveitserfranc. 

37.09 har en internt dreibar bezel, ikke utvendig slik de aller fleste andre har. Den er attpåtil konstruert i safirglass, i likhet med tallskiven. Den lett gjenkjennelige urkassen – de buede hornene er et slags kjennemerke for Ming – måler 38 mm. Til tross for den nokså tynne urkassen (12,8 mm) er den vannresistent ned til 600 meter, hvilket er respektabelt. 

Årets ikon: Piaget Polo 79. Foto: Piaget

Årets ikon: Piaget Polo 79

Piaget Polo 79, som navnet indikerer er en relansering fra 1979, gikk av med seieren i kategorien for såkalte ikoner. I sin tid ble Polo markedsført som den ultimate sportsklokken. Nå er den nok mest for show og glamour. Prisen er nemlig rett under én million svenske kroner. Da får du en 38 mm urkasse, konstruert i 200 gram gult, 18 karat gull. 

Etter lanseringen i februar omtalte vi Polo 79, og fremhevet den nokså stilige og flytende overgangen mellom tallskive og urkasse. Tro mot originalen. Forresten, selv om originalen “bare” var en batteriklokke, var relanseringen gjort med Piagets tynne mikrorotor-verk i stedet. Alt i alt en vellykket tolkning av et litt glemt ikon, hvilket juryen trolig hadde notert seg. 

“Horological revelation”: Remy Cools Tourbillon Atelier. Foto: Remy Cools

“Horological revelation”: Remy Cools Tourbillon Atelier

Så til noe ganske unikt. Remy Cools er en uavhengig urmaker fra Frankrike. Og han er kun 26 år gammel. Til tross for sin unge alder har han lansert et klokkemerke under eget navn og Tourbillon Atelier er dets første referanse som skal serieproduseres (i et antall på 36 eksemplarer). Urverket, håndopptrukket og med tourbillon som navnet tilsier, består av mer enn 230 håndfinisjerte komponenter. Cools har som uttalt mål å håndlage mest mulig og å bruke flest mulig tradisjonelle metoder i produksjonen. Designet er det vi vil omtale som relativt strikt, endog vakkert, med åpenbare referanser til gammel urmakerkunst. Ikke rart juryen lot seg imponere. Prisen for slikt er 159.000 sveitserfranc. 

Noe attåt

Berneron, som vi nylig omtalte i denne klokkespalten, vant forresten også pris. Dette er et sylferskt merke som for ikke mange månedene siden begynte å levere sine aller første klokker til sine aller første kunder. Berneron, som har spesialisert seg på funky og asymmetriske klokker med egenproduserte urverk, vant passende nok pris i kategorien “årets utfordrer”. 

I tillegg til klokker blir også en person vanligvis hedret med en hederspris fra juryen. I år ble dette kassemakeren Jean-Pierre Hagmann, en legende i bransjen som i åttiårene avbrøt sin pensjonstilværelse for å håndlage urkasser for klokkemerket Arkivia.