Konkurransetilsynet gir 4,9 milliarder i gebyr til dagligvarekjempene
Konkurransetilsynet ilegger Coop, Norgesgruppen og Rema til sammen 4,9 milliarder kroner i overtredelsesgebyr for brudd på konkurranseloven.

På SAS-hotellet i Oslo onsdag morgen holdt Konkurransetilsynet pressekonferanse. Flere medier hadde på forhånd erfart at det skulle handle om dagligvaremarkedet, og konkurransebegrensede samarbeid mellom aktørene.
– Dette er et alvorlig lovbrudd, noe som gjenspeiles i gebyrets størrelse. Det ulovlige samarbeidet har svekket konkurransen mellom dagligvarekjedene i mange år. Dårlig konkurranse betyr normalt høyere priser for forbrukere. Når det gjelder dagligvarer, rammer det oss alle, sier konkurransedirektør Tina Søreide.
Det ulovlige samarbeidet varte fra januar 2011 og i hvert fall frem til tilsynets bevissikringer i april 2018. I dette tidsrommet økte prisjegervirksomheten, slik at kjedene etter hvert ble oppdatert på konkurrentenes priser flere ganger om dagen, opplyses det.
Som følge av samarbeidet forventet den enkelte kjede at konkurrentene ville følge prisendringer raskt. Dermed ble det mer attraktivt for kjedene å øke prisene, samtidig som det ble mindre attraktivt å redusere prisene.
Anker
Rema 1000 og Coop Norge gikk raskt ut med pressemeldinger der de sier beslutningen vil bli anket. Siden kom også NorgesGruppen med en melding der påstandene blir avvist.
– Vi er uenig i tilsynets konklusjon. Vi avviser at vi har foretatt oss noe som begrenser konkurransen. Dette vedtaket vil vi anke til Konkurranseklagenemnda, sier leder for næringspolitikk i Reitan Retail, Kårstein Eidem Løvaas i en pressemelding.
– Vi stiller oss fullstendig uforstående til vedtaket fra Konkurransetilsynet. Coop Norge har ikke gjort noe ulovlig og heller ikke deltatt i et ulovlig samarbeid slik Konkurransetilsynet hevder, kommenterer adm. direktør Philipp Engedal i Coop Norge.
Han mener bruken av prisjegere har virket positivt på konkurransen.
– Det er tøff konkurranse i dagligvaremarkedet og bruken av prisjegere har virket positivt på konkurransen, kommenterer han videre.
Norgesgruppen kommenterer i sin pressemelding at bransjenormen har vært offentlig kjent og at Konkurransetilsynet har vært orientert hele veien.
– Vi stiller oss helt uforstående til Konkurransetilsynets konklusjon. Skal man være billigst må man sjekke prisene i markedet, slik er det i alle bransjer. Vi mener bransjeavtalen og prisjegerne har styrket konkurransen, ikke svekket den slik Konkurransetilsynet hevder, sier konsernsjef Runar Hollevik i meldingen.
Lå an til større bot
Etterforskningen ble åpnet i 2018, da tilsynet aksjonerte mot Norgesgruppens Kiwi, samt Coop og Rema, for å undersøke om det har foregått et konkurransehemmende prissamarbeid mellom de store kjedene.
Etter razziaer hos Kiwi, Coop og Rema, sendte tilsynet varsel om gigantbøter på til sammen 21 milliarder i 2020. Dagligvarekjedene ble anklaget for at deres prisjeger-samarbeid hadde et klart konkurransebegrensende formål.
I 2024 gikk Konkurransetilsynet imidlertid bort fra anklagen, og meldte at det heller vurderte å bøtelegge prisjegersamarbeidet for å ha konkurransehemmende virkning, en langt mildere anklage.
Norgesgruppen kommenterer at selskapet finner det overraskende at tilsynet nå konkluderer med overtredelsesgebyr, når Konkurransetilsynet tidligere fjernet den mest alvorlige delen av anklagen.