Truer med butikkhyller tomme for matvarer
Sinte europeiske bønder truer med å stanse leveranser av dagligvarer til butikker etter at EU annonserte handelsavtale med fem land i Sør-Amerika.

Bønder har sine metoder for å si fra når de er uenig med politikere. Da kjører de traktorene sine inn til byen, skaper kaos i trafikken og dumper innholdet i møkkakjellere utover fortau og på plasser.
Nå kan aksjonene bli mer enn bare symbolske og ramme vanlig folk i større grad. Nå truer enkelte bondeorganisasjoner med å blokkere leveranser av mat til dagligvarekjeder rundt om i Europa.
Avtale på trappene
Grunnen er at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har uttalt at det vil bli inngått en avtale med den sør-amerikanske frihandelsorganisasjonen Mercosur, som blant annet omfatter tollfri import av landbruksvarer til EU.
Von der Leyen føler seg ganske sikker på at avtalen blir godkjent av EUs ledere og oppnår det nødvendige kvalifiserte flertallet i EU-parlamentet til å kunne bli iverksatt.
En blokk bestående av Frankrike, Italia, Østerrike, Irland og Polen kan nedlegge veto, men EU-presidenten føler seg ganske sikker på at så ikke vil skje.
Enklere tilgang til stort marked
Organisasjonen Mercosur ble etablert i 1991 og representerer en befolkning på nær 300 millioner mennesker i fem Sør-Amerikanske land. De er Argentina, Brasil, Paraguay, Uruguay og Venezuela.
I 25 år har det pågått samtaler om å få på plass en handelsavtale mellom Mercosur og EU som sikrer tollfri eksport av biff- og kyllingkjøtt fra organisasjonens medlemsstater.
I retur vil EU-land kunne eksportere sine varer uten avgifter til de fem landene. Tyskland, EUs sterkeste stat, ivrer for avtalen fordi den kan dempe krisen i landets bilindustri.
Vil ramme matleveranser
Bønder rundt om i Europa har nå de jevnlige videomøter hvor de diskuterer mulige aksjonsformer for å få stanset EU-avtalen med Mercosur, ifølge The Telegraph.
Og tiltakene bøndene vil ta i bruk vil merkes.
– Vi kan stanse distribusjonen av mat til dagligvarebutikkene, sier Bart Dickens til den britiske avisen.
Han leder i organisasjonen Farmers Defence Force Belgium, en organisasjon som har koordinert protestaksjoner tidligere. Nå håper han at europeiske bønders protester blir så sterke og hørt, at EU-land snur og ikke stemmer for avtalen.
– Hvis du dreper bonden, kan hyllene i dagligvarebutikkene bli tomme og du kan ikke få kjøpt det du vil lenger, sier Dickens.
Det er først og fremst bønder i Frankrike og Belgia som rasler med sablene, men de har støtte blant kolleger i Spania, Nederland, Italia og flere EU-land øst i Europa.
Store volumer av kjøtt
Blir avtalen inngått, vil kjøttprodusenter i Sør-Amerika tollfritt kunne eksportere 99.000 tonn med storfekjøtt og 180.000 tonn med fjærkre til EU-land.
De tilsvarer kjøtt produsert av fire millioner kyr og okser og kjøtt fra 600 millioner fugler. Volumet av storfekjøtt tilsvarer 18 prosent av EU-landenes produksjon, skriver The Telegraph.
De europeiske bøndene frykter de blir utkonkurrert som følge av avtalen, som vil føre til at mange må legge ned gårdsdriften.
– Europeiske bønder blir trolig tvunget til å kutte prisene sine for å kunne konkurrere med sør-amerikanske produkter. I løpet av få år har 20 prosent av gårdene lagt ned driften, og vi risikerer å miste enda flere, sier Massimiliano Giansanti som leder Italias eldste bondeorganisasjon Confagricoltura.