Stemte mot nye kjønnsregler
Oljefondet så bort fra regler om kvinnerepresentasjon i britiske børsnoterte selskaper da et nytt styre ble valgt i kjeden Card Factory.

Den britiske kjeden Card Factory har måtte tåle kritikk og forklare seg for et panel etter at selskapet ikke innfridde et regelsett for å bedre kjønnsbalansen i britiske børsnoterte selskaper.
Regelverket som var gjeldende fra april 2022, er innført av det britiske tilsynsorganet for finansmarkedene.
Butikken for fest
Card Factory som selger bursdagskort og andre hilsningskort, samt gaver og festprodukter, har ikke klart å innfri et krav om minst 40 prosent kvinner i styret.
Selskapet ble etablert av et ektepar i 1997 og har siden da vokst til over 1.000 butikker i Storbritannia og Irland.
Det var spesielt etter at selskapet gikk på børs i 2014 at veksten skjøt fart. I fjor omsatte kjeden for 463 millioner pund og leverte en bunnlinje etter skatt på 44,2 millioner pund.
14 prosent kvinner
Før siste generalforsamling hadde Card Factory kun ett kvinnelig medlem i styret som besto av syv personer. Dermed var kvinneandelen 14 prosent, langt bak kravet om 40 prosent representasjon.
For å nærmer seg kravet ble det besluttet å redusere styret med ett medlem og ta inn én kvinne til.
Dermed spratt kvinneandelen i styret opp til 33 prosent. Men det var fortsatt lavere enn hva regeleverket sier.
For å nå kravet om 40 prosent kvinner i styret kunne man beholdt syv styremedlemmer og heller valgt inn to kvinner.
Et annet alternativ, om man absolutt skulle ha seks styremedlemmer, var erstatte styreleder Paul Moody med en kvinnelig kandidat. Da ville kjønnsbalansen blitt 50/50 i styret.
Støttet lav kvinneandel
Norges Bank som forvalter Oljefondet kontrollerer 2,93 prosent av aksjene i Card Factory, Det gjør fondet til den syvende største eieren i selskapet, ifølge en oversikt fra MarketScreener.
Men ifølge stemmegivningen til Oljefondet ga Norges Bank tommelen opp for å gjenvelge Paul Moody da generalforsamlingen ble gjennomført.
Selv om børsnoterte selskaper i London skal ha minst 40 prosent kvinner i styret, har Norges Bank nedfelt egne forventninger om kjønnsbalanse i selskaper man investerer i.
Kravene er lavere enn hva norsk lov krever for børsnoterte selskaper her i landet, samt London.
Norges Banks skriver på sine nettsider at styrer bør ha en egnet kjønnsbalanse, og der hvert kjønn ikke er representert med minst 30 prosent, bør man vurdere å sette mål om kjønnsmangfold og rapportere om sin fremgang mot dette målet.
Med andre ord var Norges Bank innenfor sine egne forventninger om mangfold i styrer når man stemte for gjenvalg av Paul Moody, men ikke innenfor regelverket i Storbritannia.
Risikerer ingenting
Selskaper som bryter den britiske regelen om manglende kjønnsbalanse risikerer ingen straff, men de må forklare for et panel om hvorfor regelen ikke er innfridd og hva man planlegger å gjøre for å nå målene.
Ledelsen i Card Factory opplyser at de har bedt om tilbakemelding fra 12 aksjonærer om håndteringen av saken.
Fire av dem sier at de støtter måten saken ble løst ved sist generalforsamling. Hvem de 12 aksjonærene er og hvem som ikke støttet ledelsen, ønsker selskapet å holde hemmelig.
Card Factory opplyser at man ikke var klar for å erstatte Moody som styreleder da generalforsamlingen fant sted. Han har vært medlem av styret i seks år, hvorav fire har vært som styreleder.