<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kastet kortene etter salgskollaps

Under corona snakket gründerne om å ta friluftsbutikken på børs. I stedet ble det omsetningskollaps, usikkerhet om driften og brannsalg.

Publisert 29. des. 2024
Article lead
SELGER: Finn Magnus Flesland Torall var største eier i Milrab. Foto: Milrab

– Milrab har en sterk markedsposisjon innen friluftssegmentet og et utmerket rykte i Norge. Sammen ser vi frem til å videreutvikle tilbudene våre, sier Mikael Nilsson, adm. direktør i Widforss.

Selskapet overtok nylig Milrab, en norsk nettbutikk for friluftsutstyr.

Transaksjonen fant sted i første halvdel av november, men den har til nå ikke vært omtalt utenfor nisjemedier.

Widforss ble grunnlagt i 1729, og er én av Sveriges eldste aktører innen jakt og friluftsliv.

Milrab

(Mill. kr)20232022
Driftsinntekter210,9247,1
Driftsresultat−57,5−30,9
Resultat før skatt−59,9−30,4
Årsresultat−53,8−23,7

Eiere: Sterna Holdco, som i sin tur eies av Torall (Finn Magnus F Torall, 23,7 %), Laga Holding (Lars Andreas Grønningsæter Aglen, 10,8 %), Rcj Holding (Rolf Christopher Jerving, 9,4 %), Åsmund Kveim Lie Holding (Åsmund Kveim Lie, 8,6 %), Håkon Clausen (Håkon Hagen Clausen, 7,9 %), andre (39,7 %).

Ellevilt pandemiår

Milrab startet i 2005. Opprinnelig var ideen å tilby taktisk utstyr som oppfylte kravene til militære spesialenheter i Norge. Det vil si utstyr som tåler ekstra harde påkjenninger, og som fungerer optimalt i krevende situasjoner.

Selskapet vokste i flere år, og hadde et ellevilt år under pandemien, med en omsetning på over 800 millioner kroner. Da lekte Milrab-gründer Finn Magnus Torall med tanken om å ta nettbutikken sin på børs.

Men gjenåpningen av samfunnet satte en brå stopper for netthandelsfesten – og børsdrømmen, skrev Kapital i oktober 2024.

Salget kollapset, og i 2021 omsatte selskapet for kun 267 millioner kroner. De påfølgende årene ble det ytterligere nedgang.

De to seneste regnskapsårene leverte også Milrab røde tall på bunnlinjen. Det står i sterk kontrast til 2020, da resultat før skatt var i pluss med nesten 300 millioner.

– Pressede marginer

Selskapets daværende styreleder Rolf Jerving forklarte nedgangen slik i bladet Kapital:

– Når flere aktører i bransjen har sittet med betydelige varelagre, blir marginene presset. Denne utviklingen startet tidlig i 2022, sa Jerving.

Transaksjonsbeløpet ved salget til Widforss er ikke kjent, men det ligger neppe høyere enn bokført verdi ved utgangen av 2023: 53 millioner kroner.

For dersom man ser på årsrapporten bemerker styret at det er usikkerhet om fortsatt drift.

«Ved tidspunkt for avleggelse av årsregnskapet er det fortsatt noe usikkerhet knyttet til en forlengelse av nåværende avtale», skriver styret, og viser en kassekreditt der en kredittinstitusjon har sikkerhet i varelager, kundefordringer og driftsmidlene til Milrab.

«2023 var et tøft år i retailbransjen, med nedgang i konsum og vedvarende høye varelagre. Marginpresset var rådende, og sterkere i 2023 enn estimert. Dette, kombinert med spesifikke utfordringer i Milrab AS, ga seg utslag i vesentlig svakere lønnsomhet for virksomheten enn ventet ved inngangen til året», står det i årsrapporten.

– Spennende steg

Oppkjøpet forventes imidlertid å skape synergier innen logistikk, markedsføring og innkjøp.

– Dette er et spennende steg for Milrab – vi ser frem til å samarbeide tett med våre nye eiere i Widforss, har Milrab-sjef Håkon Høst Brunsell uttalt.

Oppkjøpet oppgis å være del av Widforss' langsiktige strategi for å styrke tilstedeværelsen i det nordiske markedet.

Finansavisen har vært i kontakt med Milrab-styreleder Lars Holmøy. Han ønsker ikke å kommentere transaksjonen.

Handel

Informasjon om bruk av AI