<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Verdien er tapt

Analytikerne mener en kriseemisjon er uunngåelig i Rec Silicon og at aksjonærene vil gå på gedigne tap.

Publisert 18. des. 2024 | Oppdatert 18. des. 2024
Article lead
NÅDELØS I KONKLUSJONEN: Analytiker Jonas Fremming i SpareBank 1 Markets mener egenkapitalverdien i Rec Silicon er tapt etter den nedslående beskjeden tirsdag kveld. Foto: Iván Kverme

– Det er helt på sin plass at aksjen faller mer enn 50 prosent i dag, sier SpareBank 1 Markets-analytiker Jonas Fremming.

Fremmings spådom traff innertier. Rec Silicon raste 55 prosent ved åpning på Oslo Børs onsdag etter tirsdagens krisemelding, der det ble varslet at en tredjepartstest for kvaliteten på selskapets polysilisium, som blant annet brukes i solceller og batterier, har feilet. Dermed vil ikke Q-Cells, som er et datterselskap av storeieren Hanwha, ta det i bruk, og Rec får ikke solgt sine produkter.

Vel å merke med mindre det blir en reforhandlet avtale, eller man lykkes i en ny test senere. Dette er dog avhengig av godkjennelse av Q-Cells.

Nå mener Fremming, som for øvrig har en salgsanbefaling på Rec-aksjen, det er uunngåelig med en omfattende restrukturering i Rec Silicon.

Verdiene tapt

Konklusjonen gjør han etter en titt i selskapets regnskaper, med 430 millioner dollar i rentebærende gjeld og ingen kontanter tilgjengelig. Samtidig renner pengene ut av selskapet, med 40 millioner dollar i negativ EBITDA i kvartalet og leie på mellom 12–13 millioner dollar. Samtidig forfaller gjeld på 89 og 262 millioner dollar i henholdsvis 2025 og 2026.

– Selskapet har mer enn 400 millioner dollar i gjeld, høy kostnadsbase og ingen mulighet for positiv kontantstrøm uten at Moses Lake selger volum. Med et testresultat som ikke er vellykket, så er det vanskelig å se for seg at det ikke blir en stor emisjon, sier Fremming.

Han mener den kommer til å utradere verdier for Rec-aksjonærene.

– Egenkapitalverdien ender ikke opp mye høyere enn null i en slik restrukturering, sier analytikeren.

Det er fabrikken i amerikanske Moses Lake som produserer silisiumet, og denne har vært nedstengt i lengre tid.

– Det er delvis overraskende, men det har vært en risiko. Spesielt har det vært vanskelig for selskapet å trappe opp og få til kvaliteten som trengs, sier Fremming.

Rec jobber med Q-Cells for å få klarhet i om de kan gjøre en ny test av produktet. Fremming er ikke sikker på om sørkoreanerne vil være med på det.

– Det er en mulighet at hele avtaksavtalen med Q-Cells må bli reforhandlet, og det er også mulig at det blir skrotet. Ved en ny test eller reforhandlet avtale må Rec gjennom store forbedringer ved Moses Lake, som tar tid og krever kontanter de ikke er i nærheten av å ha nå.

Godta tapet

Analytiker Daniel Stenslet i Arctic Securities er også i krisemodus.

«Et kritisk tilbakeslag», titulerer han en oppdatering til meglerhusets kunder torsdag morgen.

GIR RÅD TIL AKSJONÆRER: Analytiker Daniel Stenslet i Arctic Securities. Foto: Anne Granberg

«Dette er selvsagt en svært dårlig og uheldig utvikling. Selv om dette har vært en åpenbar risiko, har ledelsen fremstått trygge på å møte kravene for renheten på silisiumet. Selv om denne testen hadde blitt bestått ville selskapet fortsatt trengt mer egenkapital for å nå en bærekraftig kapitalstruktur».

Nå mener Stenslet, som Fremming, at en fullstendig restrukturering er uunngåelig.

«Likevel, inntil renhetsproblematikken er avklart, gjør all risikoen selskapet uinvesterbart. For nåværende investorer er den mest forsvarlige strategien og godta tapet og heller overveie å delta i en fremtidig refinansiering», skriver Stenslet.

Industri

Informasjon om bruk av AI