USA-hjelp for kriseaksje
– Nel er egentlig i en ganske stor krise, sier en analytiker. Nå har imidlertid USA endelig avgjort hvordan hydrogenstøtten blir, noe som har løftet aksjen 17 prosent på kort tid.
I the race to zero blant Nel-analytikerne tar SpareBank 1 Markets-analytiker Thomas Dowling Næss en soleklar ledelse. Etter at hydrogenselskapet mandag meldte at elektrolysørfabrikken på Herøya midlertidig stenges ned, har Næss nedjustert kursmålet på Nel-aksjen fra 2 til 0,50 kroner.
Det nest laveste kursmålet har Danske Bank med 1,80 kroner, og deretter følger DNB Markets med 2 kroner, ifølge Bloomberg.
– Hydrogenmarkedet er nå så svakt at jeg mener Nel-aksjen bør handles med en rabatt til kontantbeholdningen, sier Næss, som i fjorårets Kapital-kåring ble utropt til landets beste analytiker i kategorien fornybar produksjon.
Nels overraskende melding om produksjonsstans på Herøya førte til at aksjen stupte 25,6 prosent mandag. Det seneste året har aksjen falt 60 prosent. Får Næss rett i sine spådommer, vil aksjefallet det kommende året bli på nesten 80 prosent.
Tirsdag hentet imidlertid Nel-aksjen inn noe av mandagens fall, og var midt på dagen opp 3,4 prosent til 2,17 kroner. Selskapets egenkapital prises dermed til 3,7 milliarder kroner.
Ved utgangen av tredje kvartal hadde Nel en kontantbeholdning på 1,94 milliarder kroner, tilsvarende litt over 1 krone pr. aksje. Næss' nye kursmål på 0,50 kroner priser selskapet til litt over 800 millioner kroner, eller 1,1 milliarder kroner lavere enn kontantbeholdningen.
Under 5 prosent
Nel er en liten aktør i et marked med et stort tilbudsoverskudd. Det betyr at de ikke kommer til å tjene pengerThomas Dowling Næss, SpareBank1 Markets
– Hydrogenmarkedet har i lang tid hatt et stort tilbudsoverskudd, og nå har dette overskuddet nådd nye høyder, noe nedstengningen på Herøya viser, sier Næss.
Ifølge gårsdagens Nel-melding blir rundt 20 prosent av selskapets heltidsansatte rammet av nedstengingen. Det tilsvarer mellom 80 og 90 personer.
– Det er skapt et inntrykk av at Nel er markedsleder, men slik vi oppfatter det er deres markedsandel på under 5 prosent. Det er dessuten fullt mulig at markedsandelen er enda mindre etter nedstengningen på Herøya, sier Næss.
– Nel er derfor en liten aktør i et marked med et stort tilbudsoverskudd. Det betyr at de ikke kommer til å tjene penger.
Analytikeren venter at selskapet vil få et driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på minus 307 million kroner i 2024. Dette vil bedre seg noe til minus 276 og minus 281 millioner kroner i henholdsvis 2025 og 2026.
Næss har nedjustert ebitda for 2026 med nesten 200 millioner kroner, og ligger med det langt lavere enn de andre tallknuserne, som i snitt venter minus 9 millioner kroner.
Riktig med rabatt
Nel produserer elektrolysører på Herøya. Elektrolysører brukes til å fremstille grønt hydrogen ved hjelp av vann og elektrisitet. Det blir hevdet at grønt hydrogen er viktig for å få til det grønne skiftet, og da spesielt til å avkarbonisere deler av transportsektoren.
Markedet for elektrolysører har stoppet helt opp de seneste årene. Bloomberg anslår at prisen på å fremstille en kilo med grønt hydrogen i Vesten koster mellom 6 og 10 dollar. Det er minst tre ganger så mye som å fremstille hydrogen ved hjelp av naturgass.
– Elektrolysørmarkedet er ikke stort. Det er på rundt 7 milliarder kroner i 2025, og kanskje på 15–16 milliarder kroner til neste år. Veldig mye av dette marked er imidlertid i Kina, sier Næss.
Nel hadde inntekter på 366 millioner kroner i tredje kvartal, med en ebitda på minus 90 millioner kroner. I løpet av kvartalet falt kontantbeholdningen fra 2,2 til 1,9 milliarder kroner. Selskapet har ikke noe langsiktig gjeld.
– Siden Nel vil slite med å tjene penger, vil de fortsette å brenne kontanter. Da mener vi det er riktig at aksjen skal handles med en rabatt til dagens kontantbeholdning, sier Næss.