Det blir stadig færre patentbyråer
Eierskapet til de norske IP-rådgiverselskapene blir mer og mer konsentrert. På få år har kjente selskapsnavn forsvunnet etter fusjoner.

Protector IP, Bryns Patentkontor, Tandberg Innovation og Oslo Patentkontor er firmanavn som nå er helt borte fra oversikten over de største patentbyråene i Norge.
Førstnevnte ble fusjonert inn i tradisjonsrike Bryn Aarflot, som er noe av grunnen til at selskapet hadde et solid byks i inntektene sine i fjor med 57 millioner kroner.
I årsberetningen opplyser Bryn Aarflot at de hadde økt tilgang av oppdrag i fjor, og utviklingen har fortsatt nå i 2024.
Sårbar som liten
Å styrke størrelsen og øke den faglige bredden i staben var et viktig argument for at Bryn Aarflot og Protector IP fant sammen.
Siden det pågår en konsolidering i bransjen, så blir man fort litt sårbar om man er for liten, uttalte ledelsen til Finansavisen.
Det gjelder spesielt i disse tider hvor det også pågår et teknologisk kappløp og bruk av kunstig intelligens i IP-sektoren.
Også AWA Norway vokste godt i fjor, og noe skyldes at selskapet slukte Oslo Patentkontor året før. Omsetningen økte fra 21,5 til nesten 41 millioner kroner. Nå skyldes ikke hele veksten oppkjøpet av Oslo Patentkontor, men fusjonen har bidratt godt.
Regnskapsendring
Tandberg Innovation ble overtatt av Zacco Norway, med begrunnelsen av at man ønsket flere ben å stå på i det norske markedet.
Hvor store Zacco faktisk var i fjor, rent omsetningsmessig, er det bare noen få som vet.
– Vi har ikke levert tall for fjoråret, fordi vi har innført avvikende regnskapsår, sier lederen for Zacco i Norge, Thomas Rukin.
I stedet for å rapportere fra kalenderårets begynnelse til slutt, starter Zaccos regnskapsperiode 1. april og varer frem til 31. mars.
– Det kommer tall senere i år, men de vil være for en periode på 15 måneder, sier Rukin.
Zacco, som opprinnelig er dansk, er i dag eid av Investcorp, som er et privat investeringsselskap som så dagens lys i Bahrain på 80-tallet.
Selv om Rukin ikke kan gå i detaljer om fjorårets omsetning, opplyser han at utviklingen for selskapet er bra sammenlignet med 2022-tallene. Da var firmaet nummer tre på oversikten over de største IP-aktørene i Norge.
Nye eiere
Årets liste toppen av Onsagers.
Heller ikke det selskapet har klart å holde stand mot nye eiere. I mai ble det kjent at det norske private equity-fondet Longship kjøpte 60 prosent av Onsagers. Resten av aksjene skal eies av de ansatte. Onsagers har i dag kontorer i Oslo, Tromsø og Bergen i Norge, og avdeling i Sverige, Tyskland og Storbritannia.
Et firma som har vært til stede i det norske markedet i flere år er danske Plougmann Vingtoft. Firmaet har hatt et kontor ved Oslo tinghus, men nå er det ingen fast ansatte igjen der.
Siste kvinne, Stine Sønstebø, gikk over til konkurrenten Bryn Aarflot.
Selv om danskene ikke har noen fast stab her i Norge, er de fortsatt til stede i det norske markedet. Men ringer du telefonen, kommer du til kontoret i Danmark. Ved behov sender Plougmann Vingtoft ansatte til Norge for å møte klienter, og de har beholdt noen kontorplasser i Oslo.
Byrået Curo i Trondheim er det eneste av de ti på oversikten som opplevde en omsetningssvikt i fjor. 2,3 millioner kroner mindre fakturerte Curo for i fjor sammenlignet med 2022. Inntektene endte på 17,5 millioner kroner.