<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Blir snart kronekjøper

Økt budsjettunderskudd og lavere oljeinntekter kan få Norges Bank til å bli netto kronekjøper allerede neste år, tror Dane Cekov.

Publisert 31. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 496 ord
SNART FERDIG: Synkende oljeinntekter og økende budsjettunderskudd kan få Norges Bank til å nettokjøpe kroner allerede i 2025, tror Dane Cekov. Foto: Iván Kverme

Torsdag varslet Norges Bank et uventet fall i de daglige kronesalgene i november. Etter å ha ligget på eller nær 400 millioner kroner daglig siden tidlig i sommer, kuttes salget til 150 millioner kroner i november.

Dette varsler at tidspunktet for at Norges Bank går fra kronesalg til kronekjøp er rykket nærmere, mener seniorstrateg Dane Cekov i SpareBank 1 Markets.

Fallet i november skyldes at Norges Bank har fått ny informasjon om det oljekorrigerte underskuddet i statsbudsjettet.

– Det nye budsjettet viser både lavere petroleumsinntekter for 2024 og et oljekorrigert underskudd som er anslått cirka 10 milliarder kroner høyere, forklarer Cekov.

Nær null i 2025

I revidert nasjonalbudsjett ble oljekorrigert budsjettunderskudd anslått til 338 milliarder kroner i år. I Statsbudsjettet for 2025 er dette løftet til 347,8 milliarder kroner. Både fallet i oljeinntektene og det økte underskuddet trekker i retning av reduserte kronesalg, ettersom oljeskatteinntektene som er til overs etter at statsbudsjettet har tatt sitt reduseres.

– Vi tror at kronesalget fra Norges Bank neste år vil ligge rundt 150 millioner kroner daglig, men kan ikke utelukke at Norges Bank går fra kronesalg til kronekjøp allerede neste år, mener Cekov.

Dette skyldes ikke bare at oljekorrigert budsjettunderskudd øker, men også at Norges Bank kanskje skal begynne å selge valutareserver. I sum nærmer dermed det totale behovet for kronesalg seg null.

– Vi er uansett ganske sikre på at Norges Bank i 2026 igjen skal kjøpe kroner, da det oljekorrigerte underskuddet mest sannsynlig vil være høyere enn statens kroneinntekter fra petroleumssektoren, varsler Cekov.

– Kan ikke skade

Fokuset på Norges Banks kronesalg har avtatt fra 2022 og 2023, da salgene også var av en helt annen skala.

– At Norges Bank fortsatt selger kroner er trolig fortsatt en negativ psykologisk barriere for en rekke markedsaktører, tror Cekov.

Han tror likevel ikke at kronekursen vil gå mye sterkere i takt med at kronesalgene gradvis blir til kronekjøp.

– Husk at Norges Bank kjøpte kroner i årene fra 2014 til 2021, da kronekursen likevel ble svakere på grunn av andre faktorer, som lavere petroleumspriser, lavere investeringer på norsk sokkel,  bedre renteutsikter i andre valutaer og en sterkere dollar, for å nevne noen, understreker Cekov.

– Men at Norges Bank igjen skal kjøpe kroner kan imidlertid ikke skade for kronekursen.

– Trump viktigere

Retningen for kronekursen er likevel mer bestemt av andre forhold enn Norges Banks valutatransaksjoner.

– Med Trump som president, vil dollar trolig fortsette å være kongen på haugen og kronen vil fortsatt være svak, tror han.

Cekov tror dessuten at amerikansk økonomi vil være såpass sterk, og mye sterkere enn økonomien i Europa og Kina, uansett hvem som vinner presidentvalget. Det tilsier at hverken amerikanske renter eller dollaren vil falle markert.

– Og da er det igjen vanskelig å få en sterkere krone. Det eneste argumentet for en sterkere krone fremover er at Norges Bank vil holde rentene høyere enn rentene i alle andre G10-land, men selv det kan vise seg å ikke være nok, og særlig ikke hvis Trump vinner valget.