
Elektrisk romskip
HANNOVER, TYSKLAND: ID.Buzz-suksessen lot ikke vente på seg, men prisen vil nok avgjøre skjebnen til en lang GTX-versjonen med syv seter og firehjulstrekk.
«This is the car the Volkswagen ID.Buzz should always have been», konkluderte vår britiske kollega etter testkjøringen av ID.Buzz i GTX-versjon med syv seter, hele 340 hestekrefter tilgjengelig og firehjulsdrift.
Det er ikke vanskelig å være enig, selv om salgssuksessen både som personbil og ikke minst varebil lyser mot deg hver gang du ferdes på norske veier. Snart er det 9.000 registrerte av dem her til lands, og dermed er modellen den mest solgte Volkswagen-modellen de to seneste årene.

Alt ligger til rette for en enda sterkere markedsposisjon nå – hvis ikke prisen for firehjulsdriften blir for høy.
Ikonisk
«An icon reloaded» var mottoet for den internasjonale lanseringen for snaut to år siden, og Volkswagen spilte på alle de nostalgiske strengene i kombinasjon med elektromotorenes inntog.
ID.Buzz er definitivt en bil som ikke hadde fått denne utformingen hadde det ikke vært for historien og den suksessen originalen hadde. Designinspirasjonen ligger dypt i hver del av eksteriøret, men forkledd i en innpakning som ikke blir for retro.
Alle eksteriør- og interiørdetaljer har fått en moderne utforming omkring den nærmest firkantede kassevognen som gir masse innvendig plass i forhold til plassen den tar opp på veien. Designen holder godt også to år etter lansering.

Enorm plass
Den var ikke noen liten bil med 4,71 meter i lengden i utgangspunkte. Med ytterligere knapt 25 centimeter forlengelse er følelsen av en virkelig stor bil der. På en god måte, for du sitter høyt og fint (for oss som liker det), og oversikten er hele tiden eksemplarisk til alle sider.
Både ratt- og sittestilling, samt resten av interiøret, tar oss definitivt til Volkswagen anno 2024. De som har kjørt noen av de mange ID-modellene som allerede er på markedet, vil lett kjenne seg igjen i alt av teknikk og støttesystemer.

Her er de koblet til visuelle detaljer som henter noe av de nostalgiske elementene fra tidligere tider, uten at det er påtrengende på noen måte. Interiøret er stilrent med praktiske detaljer og diskret «ambient lighting» med et utall av valgmuligheter for fargene i lyset. Volkswagen kan imidlertid titte litt over til sine franske konkurrenter når det gjelder å forkle plasten på en litt mer raffinert måte.
Litt mer av alt
Setekonfigurasjon og plassering er fleksibelt slik at interiøret kan tilpasses antall passasjerer og behovet for medbrakt utstyr og bagasje. Det er en bil som lett kan fylle rollen som overnattingssted for de som er campingentusiaster, selv om en campingversjon ennå lar vente på seg.

Med en tredje seterad har bilen også meldt seg inn i 7-seterklubben, også med bagasje. Du kan velge mellom 6- og 7-setersversjon.
Valget bør avgjøres av om du virkelig trenger det siste setet, for komforten med to individuelle seter i midtraden føles litt mer komfortabel og luksuriøs. Uansett er tredje rad romslig nok for voksne uten at du føler deg som i en sardinboks.
Med alle setene oppe, er det fortsatt igjen 306 liter til bagasje. Legg ned bakre rad og du har 1.340 liter til disposisjon, og med bare forsetene oppe nærmer det seg 2,5 kubikkmeter.
I tillegg til mer plass har den også fått litt større batteri, litt lengre rekkevidde, litt raskere lading, mer hengervekt (1.600 kilogram i lang versjon) og ikke minst mer pulver fra to elmotorer.

Behagelig MPV
Nå er selvsagt ikke en ID.Buzz noen racerbil, men en folkefrakter, så ytelsene er ikke blant de råeste i elbilmarkedet. Men for ethvert hverdagsformål er 340 hestekrefter og et dreiemoment på 560 newtonmeter mer enn nok til å gi en følelse av at kjøringen er uanstrengt og komfortabel.
At det tar drøye seks sekunder å komme opp i 100 km/t plager neppe passasjerene i bilen. Ei heller at toppfarten er 160 km/t. Det fikk vi bevis for både på landevei- og Autobahnkjøring noen hundre kilometer i og rundt Hannover. Det holder godt.
For- og bakjulene er trukket så langt fra hverandre som mulig. Akselavstanden er hele 3,24 meter, slik at både plass, komfort og kjøreegenskaper blir vinnere. En egenskap eierne utvilsomt vil sette pris på er hvordan ingeniørene og designerne har greid å begrense svingradiusen.

Foreløpig uklar pris
Noen timer på veiene rundt Hannover gir på ingen måte grunnlag for noen fellende dom over ID-flggskipet. Men det er et særdeles positivt møte med en modell som på en elegant måte kobler fortid og fremtid.
Da vi kjører GTX-versjonen er den ennå ikke typegodkjent, så de endelige tallene for strømforbruk og tilhørende rekkevidde er ikke klare. Ei heller vekter og nyttelast, data som vil komme til høsten.
Det, samt en meget volatil og uforutsigbar markedssituasjon, gjør at importøren Harald A. Møller og fabrikken ennå ikke er i mål med forhandlingene med fabrikken og prisingen av 4x4-versjonen GTX på det norske markedet.
Det store åpne spørsmålet er hva GTX-tillegget blir. En ID.Buzz Pro 7-seter uten 4x4 får du fra 641.000 kroner, og på for eksempel ID.5 ligger GTX-tillegget på 67.000 kroner. Hvis vi antar at det neppe er grunnlag for noe mindre på ID.Buzz, vipper prisen fort over 700.000 kroner. Men her kommer også markedsvurderinger og margindiskusjoner inn i bildet.
Svaret på modellens pris og konkurransekraft kommer ikke før om noen uker. Et annet svar noen må vente på er også om den lange versjonen med 4x4 kan bygges om til varebil.

Uansett bringer ID.Buzz med seg en coolness som konkurrentene sliter med. Selvsagt har den konkurrenter, men det er lite ved bilen som bør stå i veien hvis du virkelig har lyst, råd og bilen passer for deg.
Volkswagen ID.Buzz 2024
Bil og modellnavn Volkswagen ID.Buzz GTX LWB
Drivlinje En elmotor bak, bakhjulsdrift
HK/kW/Nm 340/250/560
0-100 km/t 6,5 sekunder
Toppfart 160 km/t
Rekkevidde (WLTP) Ikke oppgitt
Batterikapasitet 86 kWt
Maksimal ladeeffekt 200 kW
Egenvekt Ikke oppgitt
L/B/H 492/199/192
Forbruk Ikke oppgitt
Bagasjerom Opptil 2.469 liter
Tilhenger 1.600 kg
Cirka-priser:
Rimeligste modell Ikke klare
Testbilen Ikke klare
Pluss:
Komfortabel
Plass
Cool
Minus:
Stor og tung
Litt kjip standard på materialvalg til å være en toppversjon
Pris ukjent
Design Det er bare å se på medtrafikanter og folk rundt deg, så ser du at dette er nær blink.
Førermiljø Moderne interiør med god forankring i tradisjonene, med god oversikt og komfort, men litt kjip materialfølese
Kjøreegenskaper En stor og relativt tung bil som likevel føles både direkte og presis.
Ytelser 340 hestekrefter gir en uanstrengt langturskomfort som holder selv på Autobahn.
Plass Selv med syv i bilen har du fortsatt godt med plass til både dem og det de skal ha med seg.
Mye for pengene Prisene er ikke klare
Konklusjon En superpraktisk bil for aktive mennesker med plassbehov i XXL-klassen.