<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
Publisert 11. juni 2021 kl. 19.27
Oppdatert 11. juni 2021 klokken 19.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 359 ord
TEORI VS. PRAKSIS: Innkrevingen av skatten har kun stagnert. Noen husstander har til og med opplevd at skatten øker, skriver Helge André Njåstad. Foto: Fremskrittspartiet

Det trengs et tak for eiendomsskatten

Eiendomsskatten skal avskaffes. Inntil det skjer, bør det være et tak på 3.000 kroner årlig, skriver Helge André Njåstad (FrP).

Eiendomsskatten skal fjernes. Ingen burde betale eiendomsskatt, men når viljen er vrang hos alle de andre partiene på Stortinget for å få den fjernet, tvinges FrP til å tenke nytt. I forhandlinger om kommuneøkonomien for 2022 har jeg foreslått å sette et tak på innkrevingen av eiendomsskatt der ingen skal betale mer enn 3.000 kroner årlig for hus og hytter.

Jo mer kommunene forsøker å unngå stortingsvedtaket om at skatten skal ned, jo mer oppfinnsom blir FrP i vår tilnærming til å få eiendomsskatten fjernet. Jeg kan ikke forstå at noen lokalpolitiker kan forsvare at noen skal betale mer enn 3.000 kroner årlig for hjem eller hytter, når dette er en skatt som kommer i tillegg til alt det andre du betaler i skatter og avgifter til kommunen.

Stortinget har siden 2017 trappet ned satsen for eiendomsskatt fra 7 til 4 promille. Dette burde gitt så godt som en halvering av inntektene fra eiendomsskatt. Det har ikke skjedd. Innkrevingen av skatten har kun stagnert. Noen husstander har til og med opplevd at skatten øker, fordi kommunene jukser seg til mer skatt ved lokal taksering. Eksemplene på grov beskatning av alt fra hundehus og stabbur til antall soltimer i husveggen viser at det er på høy tid med noen nye og tydelige grep for å skjerme huseiere fra eiendomsskattens uheldige utvikling.

Flere kommuner har overskudd langt over det som er anbefalt, og antallet kommuner med dårlig økonomi er historisk lavt

Det er underlig at rødgrønne kommunepolitikere er uendelig kreative for å kunne fortsette med skatteinnkrevingen, samtidig som den samme kreativiteten er totalt fraværende for å skape vekst og økte inntekter ved å legge til rette for næring og arbeidsplasser i kommunene. Inntektene for eiendomsskatt på hus og hytter er relativt mager med cirka 1,6 prosent av inntekten i snitt. Samtidig er effektivitetspotensialet 12 prosent av inntekten.

Og bare så det ikke hersker noen tvil: Kommunene er godt kompensert gjennom pandemien. Flere kommuner har overskudd langt over det som er anbefalt, og antallet kommuner med dårlig økonomi er historisk lavt. Her eksisterer det altså andre inntektsmuligheter enn det jeg vil kalle kommunal plyndring av norske hjem og hytter.

Helge André Njåstad

Kommunalpolitisk talsmann for Fremskrittspartiet