<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardær-safari i Sveits

Hva gjør man når alle vennene har skatteflyktet til Sveits? Vi har «besøkt» Røkke, Reitan, Halvorsen, Winge, Dæhlie og hele gjengen. 

Publisert 2. des. 2022 kl. 21.00
Oppdatert 21. des. 2022 klokken 09.50
Lesetid: 9 minutter
Artikkellengde er 2028 ord
HER BOR DE: Trond Ramski (øverst til venstre), Christian Sinding, Kim Erla, Jørgen Dahl, Kjell Inge Røkke, Bjørn Dæhlie, Odd Johnny Winge, Hans Herman Horn og Fredrik Halvorsen. Foto: Finansavisen

Rike nordmenn har folkevandret til Sveits etter at Jonas, eller Judas som vi kaller ham, inntok regjeringskontorene i fjor høst. Nå kan vi ikke lenger kjøre Tesla til vennene våre, men må bruke Lufthansa til Malpensa nordvest for Milano.

For når vi skal besøke 34 av vennene våre i Sveits velger vi å starte helt i syd, hos dem som har flyttet til Lugano. Fra Malpensa er det bare en times kjøring opp til Lugano, først A36 og A9 i Italia før vi går over på riksvei 2 når vi passerer grensen til Sveits.

Vi kjører vestsiden av Lago di Lugano-sjøen og krysser over Ponte Diga di Melide-broen over på halvøyen der vi like godt reiser rett til Resort Collina d'Oro der Kjell Inge Røkke holder til.

(1 / 24)

Røkke, Halvorsen og OJ

Kjell Inge gjorde det samme i Sveits som han gjorde da han flyttet tilbake til Norge på 1990-tallet, nemlig ved å ta inn på hotell. I Norge hadde Røkke egen suite på Continental. Denne gangen har han meldt adresseendring til Resort collina d'Oro, der han besitter leilighet 605 i komplekset.

LUGANO: Kjell Inge Røkke. Google

Hotellanlegget ligger landlig med både innsjøen og store skogområder i nærheten. Er det dette Øystein Stray Spetalen tenker på når han sier at han ikke vil flytte til «et jorde i Sveits»?

Palasset hjemme på Konglungen i Asker, som tok flere år å bygge, og har kostet mange hundre millioner, har Røkke gitt i gave til sin ekskone, Anne Grete Eidsvig.

Selv om Kjell Inge alltid er gjestfri må vi videre, takker for oss og kjører bare noen minutter nordover i Collina d'Oro inn veien Via Nagra der Fredrik Halvorsen har skaffet seg et ganske vanlig to etasjers hus med en enkelgarasje i underetasjen og en hyggelig hage.

LUGANO: Fredrik Halvorsen. Google

Vi må haste videre inn mot Lugano der Halvorsens forretningskompanjong, Odd Johnny Winge, har tatt tilhold når motorveien i utkanten av byen. Når vi tar det slitne leilighetsbygget i Via Calprino i øyesyn slår det oss at det er lite som minner om palasset han har brukt de seneste årene på å bygge i vannkanten på Bygdøy.

LUGANO: Odd Johnny Winge. Google

«OJ», som vi vennene kaller ham, har separert seg fra sin kone, og gitt palasset til henne. Vi reiser videre, men føler det er noe som skurrer. Hva slags mann bosetter seg i en slik rønne når han har bygget et slikt monument over seg selv hjemme i Norge?

Alarmerende raushet

Vel inne i Lugano hilser vi på den alltid smilende Sector Alarm-gründer Jørgen Dahl som også har bosatt seg i Lugano. Han kjøpte Norges dyreste bolig da han bladde opp 225 millioner kroner for nabohuset til Winge hjemme på Bygdøy, men har nå overført huset til datteren. Kombinasjonen rik mann på Bygdøy som flytter til Sveits frembringer åpenbart en form for uovertruffen raushet.

LUGANO: Jørgen Dahl. Google

Det er ikke noe å si på leilighetskomplekset Jørgen har valgt inne i Lugano by. Komplekset ligger vestvendt i en bratt åsside med utsikt over byen. Når Jørgen føler for å avkjøle seg kan han benytte leilighetsbyggets felles svømmebasseng på takterrassen. Eventuelt kan han rusle ned til stranden Lido di Lugano.

Mens vi er i Lugano tar vi også en tur innom Thomas Neslein, som har bosatt seg fasjonabelt og hyggelig i et kompleks i Porza i nordenden av byen. Eiendommen fremstår nærmest som en borg med borggård på innsiden og svømmebasseng og underjordisk garasjeanlegg på utsiden. Eiendommen ligger høyt og fritt med voldsom utsikt, dog i sydøstlig retning slik at ettermiddagsbadet i bassenget blir i skyggen. Vi forlater Lugano og kjører videre mens vi lurer på når pappa Petter også flytter til alpelandet.

LUGANO: Thomas Neslein. Google

Horns palass

Vi må ta med oss Georg Wessel, som har bosatt seg i Andermatt øst for Interlaken mellom de to sjøene Thunersee og Brienzersee. Her er det like enkelt å sette seg i skiheisen som i bilen. 

ANDERMATT: Georg Wessel. Google

Men vi har langt å kjøre og må videre. Fra det ene skistedet kjører vi til et annet, mer kjent, nemlig Verbier der Camilla Astrup har bosatt seg. Vi kjenner ikke nøyaktig Camillas adresse, så vi fortsetter helt til Geneve.

Etter en lang dag på veien er det herlig å komme til Hans Herman Horns flotte palass i Geneve. Hans Herman har bodd i Geneve som eneste nordmann, stakkars, så han gleder seg veldig over vårt besøk, og snakker på inn- og utpust. Hans Herman har store terrasser og et like stort basseng på sydsiden av huset, samt en parkmessig opparbeidet hage.

GENEVE: Hans Herman Horn. Google

Nå har endelig Hans Herman fått norske venner i Geneve. For Rema-arvingene Kristoffer og Viktoria Reitan har flyttet inn i et staselig palass også de. Vi takker ja til en skål med trøndersådd og legger oss tidlig for neste dag, som kommer til å bli intens.

GENEVE: Kristoffer og Viktoria Reitan bor i huset med grått tak. Google

Fra Geneve helt sydvest i Sveits er det mest fristende å sette igjen bilen og ta morgenflyet til Zürich, men vi tar likevel fatt på den drøyt tre timer lange bilturen til mot landets største by. På veien tar vi en kaffe i hovedstaden Bern der Norge slo Sveits i 1980 mye takket være keeperen Tom R. Jacobsen, som spilte for tre ifølge sveitserens trener, mens Svein Mathisen scoret seiersmålet ti minutter før slutt til elleville kommentarer fra Bjørge Lillelien på NRK Radio.

Rugseth leier noen måneder

Det får være nok fotball - vi har norske skatteflyktninger som skal besøkes. Halvveis fra Bern til Zürich svinger vi sydover til Luzern der vi besøker Jens Rugseth i Kriens. Rugseth forteller at han har leid en leilighet for å bo der i tre, seks eller ni måneder til han eventuelt finner noe annet han kan kjøpe. 

Forretningskompanjongen Rune Syversen er på besøk, og forteller at han har bosatt seg samme sted som Rugseth. Så tar vi en sveip sydover til eiendomsinvestor Francis Stückrath Hayss villa i Hergiswil et stykke syd for Luzern. Selv om eiendommen ligger langt oppe i åsen har han storslagen utsikt over sjøen.

Deretter går ferden til den 30 år gamle fiskeriarvingen Ole-Kristian Nergård fra Senja som holder til i Dreilindenstrasseet der han bor i et eldre leilighetsbygg over to etasjer med garasjer i kjelleren. Vi er glade i å spille poker, men Nergård er mye bedre enn oss, og vi haster videre for ikke å tape alle pengene våre.

LUZERN: Ole Kristian Nergård. Google

Vi oppsøker en annen nordlending, tidligere Rorbua-pianist Trond Myhre. Han har bosatt seg i Hofstrasse, en bygård med kort vei til en pen strandpromenade der han forvalter investeringsselskapet King Kong Invest, styrer eventbyrået Trond&Trond, samt en aksjeportefølje på 125 millioner.

Litt lenger nord har eiendomsinvestoren Trond Ramski slått seg ned. Han har siden 1990-tallet bygget opp en eiendomsportefølje i Buskerud, Vestfold og Grenland. I Luzern valgte Trond en svært nøktern leilighet i Hünenbergstrasse.

LUZERN: Trond Arvid Ramski. Google

En annen eiendomsmilliardær, Borger Borgenhaug, har foreløpig ikke funnet annet enn et fasjonabelt hotell, Grand Hotel National, i Haldenstrasse, rett på nedsiden av bygården Trond bor i.

LUZERN: Borger Borgenhaug. Google

Vi kjører mot Zug, og på veien besøker vi oppdrettsgründer Anders Måsøval som har bosatt seg i Meggen. Han har skaffet seg bolig i ett av flere moderne leilighetsbygg med flott utsikt over innsjøen.

LUZERN: Anders Måsøval. Google

Bare noen steinkast unna besøker vi barnehagegründerne Randi og Hans Jacob Sundby. Hans Jacob gjentar at flyttingen til Sveits ikke skyldes skatteflukt. Sveits er helt tilfeldig valgt, ifølge Randi. Vi studerer heller den fine utsikten fra leilighetsbygget paret bor i.

LUZERN: Randi og Hans Jacob Sundby. Google

Ski og friidrett i Zug

Nå er vi endelig klare for Zug, som vi har hørt så mye om, og der brunost, Grandiosa og sodd allerede er en del av basisutvalget i matbutikkene. For der bor norske milliardærer i hopetall. Det blir nesten som å være på speeddate, men vi må vie litt tid hos skivennen Bjørn Dæhlie, som etter et kortvarig opphold i Bø i Vesterålen der han ble tilbudt rabatt på formuesskatten valgte alpelandet. I Zug er det kona, Vilde Falck-Ytter som står med adresse Waldhof der Bjørn og Vilde har leilighet i ett av seks like leilighetsbygg. Vi befinner oss i foten av de sveitsiske alpene, så skimulighetene behøver ikke Bjørn bekymre seg for.

ZUG: Bjørn Dæhlie og Vilde Falck-Ytter. Google

Rett borti gata har Odd-Ståle Sperre Ness skaffet seg leilighet i et kompleks med hage og et basseng. For å unngå klor skynder vi oss noen steinkast mot Zug-sjøen der Pareto-gründer bosatt seg helt nede ved vannet. Anders viser oss den gamle villaen som sto på eiendommen som nå er erstattet med to moderne funkishus.

ZUG: Odd Ståle Sperre Næss. Google

Bare noen hundre meter lenger nord har Tore Ivar Slettemoen skaffet seg et townhouse, også han med strandlinje mot Zug-sjøen. Herlig her også, og vi tar også en titt innom Kristoffer Kittang Nilsen som har plassert seg i en sentrumsnær terrasseleilighet.

ZUG: Tore Ivar Slettemoen. Google
ZUG: Kristoffer Kittang Nilsen. Google

Vi husker Ketil Sandhaug fra friidrettsbanen tilbake på 1980-tallet der han kastet juniorslegga bedre enn noen annen. Sandhaug valgte NHH fremfor slegga, ble aksjemegler og investor, hvorpå han fikk suksess med å kjøpe Bravida Geomatikk billig fra Telenor, skape en pengemaskin før han solgte for 1,5 milliarder, hvorpå han dro rett til Sveits før Røkke og resten av flyttestrømmen.

ZUG: Ketil Sandhaug. Google

Sandhaug bor i et moderne leilighetsbygg på en gresslette litt syd for Sperre Ness, Andreson og Dæhlie. Der er imidlertid flere nordmenn i området. 

Vi kjører forbi et nøkternt hus fra 60- eller 70-tallet der investor Pål Solberg fra Rykkinn har slått seg ned, og videre til eiendomsinvestor Hans Anton Nilsen fra Slependen som bor i en pen vertikalt delt tomannsbolig på vei ut av Zug mot Zürich.

ZUG: Pål Solberg. Google
ZUG: Hans Anton Nilsen. Google

Grandiosa og champagne nær Zürich

Men vi begynner å bli sultne på norsk mat igjen, og tar derfor en sving vestover nesten ut til Zürich-sjøen. Der har nemlig Orkla-arving Caroline Hagen Kjos slått seg ned. Hun bor selvfølgelig råflott med i et palass av et hus med garasjeanlegg under bakken og svømmebasseng i hagen. Caroline byr på Stabburets Grandiosa rett fra fryseren. Det kunne ikke blitt bedre.

ZURICH: Caroline Hagen Kjos. Google

Gode og mette tar vi en tur innom eiendomsinvestor Kim Erla. Han er kjent som en skikkelig hurragutt, så Kim spretter champagnen i det vi ankommer hans tre etasjers murhus med grønne skodder . Vi tar imot ett glass av ren høflighet, men Kim er uansett så morsom at det ikke er noe problem å vente lenge nok til at vi kan kjøre lovlig videre.

Zürich: Kim Erla, Sveits Google

Nå er vi på vei mot Zürich. Som nest siste stopp på Sveits-turnéen vår drar vi innom datteren til en annen eiendomsmilliardær. Vi snakker om Rikke Sandvold. Hun har slått seg ned i helt nede ved vannet i Kilchberg i et leilighetsbygg med egen hage og brygge, sjøbod, sandstrand og dypvannsbrygge. Rikke er selv både jurist og influencer, mens storebror Joachim skjøtter eiendomsimperiet pappa Kenneth bygget opp hjemme i Norge.

ZURICH: Rikke Sandvold. Google

Private equity-investor Christian Sinding er siste stopp på Sveits-reisen. Han holder til i en to- eller tremannsbolig på motsatt side av Kilchberg, så her kan man vinke over til Sandvold på den andre siden. Sinding har vært med på opp- og nedtur med EQT, men definitivt mest opp, så han er god for 8 milliarder ifølge Kapital. En slik formue i børsnoterte aksjer ville Sinding i Norge måttet tatt ut over 100 millioner i året i utbytte bare for å betale skatt.

ZURICH: Christian Sinding. Google

Denne turen tok sånn på at i stedet for å sette oss på det planlagte kveldsflyet med Swiss Air direkte tilbake til Gardermoen ringer vi Vålerenga-patriot Martin Andresen, som har valgt å skatteflykte til Kypros etter råd fra en annen VIF-fan, John Fredriksen.

KYPROS: Martin Andresen. Google

Med Swiss Air via Beograd tar Air Serbia oss til Kypros der vi blir transportert til Martins adresse, Cap St. Georges-Phase, som viser seg å være et staselig hotell på vestsiden av ferieøya. Der slapper vi av i påvente av at Knut Herman Gjøvaag, Tord Ueland Kolstad og Kjartan Aas får registrert adresse i Sveits sammen med neste bølge av skatteflyktninger.

Her bor norske skatteflyktninger

1 Kjell Inge Røkke Lugano
2 Fredrik Halvorsen Lugano
3 Odd Johnny Winge Lugano
4 Jørgen Dahl Lugano
5 Thomas Neslein Lugano
6 Georg Wessel Andermatt
7 Camilla Astrup Verbier
8 Hans Herman Horn Geneve
9 Kristoffer Reitan Geneve
10 Viktoria Reitan Geneve
11 Jens Rugseth Luzern
12 Rune Syversen Luzern
13 Francis Stückrath Hay Luzern
14 Ole-Kristian Nergård Luzern
15 Trond Myhre Luzern
16 Trond Arvid Ramski Luzern
17 Borger Borgenhaug Luzern
18 Anders Måsøval Luzern
19 Hans Jacob Sundby Luzern
20 Randi Sundby Luzern
21 Bjørn Erlend Dæhlie Zug
22 Anders Endreson Zug
23 Odd-Ståle Sperre Ness Zug
24 Tore Ivar Slettemoen Zug
25 Kristoffer Kittang Nilsen Zug
26 Ketil Sandhaug Zug
27 Pål Solberg Zug
28 Hans Anton Nilsen Zug
29 Caroline Hagen Kjos Zürich
30 Kim Erla Zürich
31 Rikke Sandvold Zürich
32 Christian Sinding Zürich
33 Martin Andresen Kypros
34 Knut Herman Gjøvaag Sveits
35 Tord Ueland Kolstad Sveits
36 Stig Kjartan Aas Sveits