<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Devaluerer kraftig

Den ukrainske sentralbanken devaluerer sin valuta med 25 prosent mot amerikanske dollar.

Publisert 21. juli 2022 kl. 13.17
Oppdatert 21. juli 2022 klokken 13.20
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 170 ord
DEVALUERER: Ukrainas sentralbanksjef Kyrylo Shevchenko. Foto: Bloomberg

Ukrainas sentralbank devaluerer hryvnia for å beskytte sine utenlandske valutareserver, går det frem av en pressemelding torsdag.

Hryvnia-kursen settes nå til 36,5686 pr. dollar, noe som tilsvarer en devaluering på 25 prosent fra 29,25 som den har stått i de siste fem månedene.

Sentralbanken begrunner avgjørelsen med et «skifte i fundamentale parametre» for ukrainsk økonomi, i tillegg til den sterkere dollaren. 

«Tiltaket vil forbedre ukrainske produsenters konkurransedyktighet, konvergere vekslingsbetingelser for ulike grupper av bedrifter og husholdninger og gjøre økonomien mer motstandsdyktig i løpet av krigen», skriver banken, som mener devalueringen vil ha «begrenset effekt» på inflasjonen.

Eksportører turte ikke å veksle 

Ukrainske eksportinntekter har vært under press fordi eksportører har vegret seg for å veksle på den tidligere kursen, ettersom den ikke tok høyde for nesten et halvår med nedgang for ukrainsk økonomi.  

Devalueringen kommer dagen etter at en gruppe regjeringer i den såkalte Paris-klubben, inklusive USA, gikk med på å utsette ukrainsk gjeldsbetjening frem til utgangen av 2023.

Ifølge en separat melding holder Ukrainas sentralbank samtidig styringsrenten uendret på 25 prosent.