<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SAS endrer snart reglene for opptjening av bonuspoeng

1. september blir SAS en del av Skyteam. Da forenkles lojalitetsprogrammet Eurobonus, samtidig som et gebyr på 50 euro for bonusreiser med andre flyselskap innføres.

Publisert 4. juli 2024
Oppdatert 4. juli 2024
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
NYE PARTNERE: SAS går fra Star Alliance til Skyteam fra 1. september i år. I midten sees en maskin fra Qatar Airways, som er medlem av den tredje globale alliansen kalt Oneworld. Foto: Iván Kverme
NYE PARTNERE: SAS går fra Star Alliance til Skyteam fra 1. september i år. I midten sees en maskin fra Qatar Airways, som er medlem av den tredje globale alliansen kalt Oneworld. Foto: Iván Kverme

Mange har lurt på hvordan lojalitetsprogrammet Eurobonus vil bli når SAS forlater Star Alliance i slutten av august.

Fra 1. september flytter SAS over til Skyteam, som har et mindre rutenettverk enn storebror Star Alliance.

Mange har uttrykt frykt for at man mister allerede opptjente poeng og andre goder, at medlemsnivåene endres eller om man trenger flere poeng for å bestille en bonusreise.

Det er viktig å understreke at Eurobonus tilhører SAS og drives uavhengig av hvilken alliansen flyselskapet er medlem av. SAS bestemmer selv hvordan sitt lojalitetsprogram utvikles.

Grunnpoengene forsvinner

Nå har SAS kommet med en viktig avklaring, som vitner om noen endringer fra hva man har vært vant med. Samtidig vil Eurobonus-programmet være ganske likt som før.

Den største forskjellen er at navn på poenggruppene endres og reduserer de fra dagens tre til to grupper.

I alle år, når du har flydd med SAS og registrert ditt Eurobonuskort, så har du opptjent grunnpoeng.

Antall grunnpoeng har variert ut fra om du flyr innenriks, utenriks i Europa eller til andre deler av verden og hvilket flyselskap du flyr med. Også hva slags billettklasse du flyr med påvirker grunnpoengene. 

Tommelfingerregelen har vært at jo lengre du flyr (med unntak i Norge), og med en høyere billettklasse, jo flere grunnpoeng opptjener du på hver flytur. 

En reise om bord i en SAS-maskin har som regel også gitt flere grunnpoeng enn en reise med et annet flyselskap i alliansen. Grunnpoengene er også utgangspunktet for hvilket Eurobonus-nivå du innehar.

Grunnpoeng som navn vil heretter utgå, men poenggruppens funksjon vil fortsatt eksistere, men hete Nivåpoeng. Som navnet indikerer vil poengsummen angi hvilket nivå du vil tilhøre i Eurobonus.

Samme nivå som før

SAS endrer ikke på nivåene, og heller ikke hvor mange Nivåpoeng eller flyreiser på ett år du må gjennomført for å klatre til neste trinn.

Alle starter på første trinn . Deretter kan du få Sølvkort, Gullkort eller Diamantkort. For noen få tusen håndplukkede kunder som reiser svært mye med SAS, finnes det et femte nivå kalt Pandion. Hva som skjer med dette programmet er foreløpig ikke kjent.

SAS har frem til i dag hatt en poenggruppe som kalles Ekstrapoeng og en annen som kalles Statuspoeng. Ekstrapoeng skal heretter kalles Bonuspoeng.

Ekstrapoeng tjener man ved kjøp av hotellrom, leie av bil, bruk av bestemte kredittkort som SAS samarbeider med eller ved kjøp av varer fra partnere av Eurobonus.

Innfører Nivåpoeng

Statuspoeng endrer navn til Nivåpoeng. Grunnpoeng har sammen med dine Statuspoeng påvirket ditt Eurobonusnivå.

Statuspoeng har man opptjent ved bruk av visse utvalgte kredittkort og tidsbegrensede medlemskampanjer Disse poengene kan man ikke bruke til å kjøpe reiser, varer eller hotellrom. Dette videreføres, men kalles nå Nivåpoeng for enkelthetens skyld.

SAS gjør ingen endringer i hvor mange poeng du opptjener som Nivåpoeng, sammenlignet med det som i dag kalles Grunnpoeng.

Så en reise til for eksempel Athen eller Bergen med en bestemt billettype, vil gi deg like mange Nivåpoeng som du har fått Grunnpoeng for før.

Nytt derimot er at du også vil opptjene tilsvarende mange Bonuspoeng som Nivåpoeng når du flyr.

Dermed kan man raskere spare opp poeng til en ny reise. Tilhører du ett nivå eller flere over inngangsnivået, så vil du også få flere Bonuspoeng for hver flytur du gjennomfører.

Er du Sølvmedlem får du 25 prosent flere Bonuspoeng, mens gull og diamantkunder opptjener henholdsvis 50 og 75 prosent flere Bonuspoeng.

Samme poengpriser

Det veldig mange Eurobonus-medlemmer har lurt på, er om man må bruke flere bonuspoeng for å fly med SAS og deres nye alliansepartnere som AirFrance, Korean Air, KLM, Delta, China Airlines, Virgin Atlantic og Kenya Airways.

Svaret er nei, med unntak av noen destinasjoner i Sørøst-Asia.

SAS beholder nå de samme poengprisene som de har hatt i Star Alliance. Antall geografiske soner reduseres fra 12 til 10. Blant annet er det ikke egne priser til Hawaii og India.

Det mange kanskje vil oppfatte som positivt, er at man innfører en fjerde klasse med faste poengpriser.

I dag kan kan kjøpe billetter i økonomiklasse, forretningsklasse og førsteklasse til en fast poengpris. Fra 1. september er det en egen prisliste for bonusreiser i det som omtales som premium økonomiklasse.

Dyrere gebyr for bonusbillett

Det vil heller ikke påløpe noen gebyrer for å bestille bonusreiser med SAS, og enn så lenge med Widerøe, på nett.

Men skal du fly med et av alliansens andre flyselskaper, må du betale 50 euro for hver reisende.

Dette er en endring fra dagens ordning. I dag betaler man et gebyr på 450 kroner for hver reise med et annet flyselskap enn SAS i Star Alliance.

Med dagens kurs er 50 euro mer enn 450 kroner, så det blir en reell prisøkning for bestilling av bonusreiser.

Bestiller du reisen på telefon koster det også 50 euro ekstra per passasjer, pluss 400 kroner. Unntaket for det siste gebyret er om reisen ikke kan bestilles på nett.