Norge sakker akterut – her er fire grep
Norske bedrifter ser i større grad på forskning og utvikling som en kostnad fremfor en investering, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.

Norge investerer betydelige midler i forskning og utvikling (FoU), men sliter med å omsette dette til konkrete innovasjoner og vekst. Uten tiltak for å styrke innovasjonsutbyttet, risikerer vi å sakke akterut i det globale kappløpet om fremtidens verdiskaping.
Global Innovation Index (GII) 2024 viser at Norge har falt fra 19. til 21. plass blant verdens mest innovative land, mens våre nordiske naboer dominerer topp ti. En viktig årsak er ubalansen i vårt innovasjonsutbytte: vi investerer betydelig i forskning og utvikling (FoU), men klarer ikke å omsette disse investeringene til tilsvarende resultater i form av ny teknologi, arbeidsplasser og økonomisk vekst.
Dette er en kritisk utfordring for Norges fremtidige konkurransekraft i en verden som stadig raskere drives av ideer og innovasjon.
Til tross for at Norge er en velutviklet økonomi med sterke forskningsmiljøer, sliter vi med å bringe kunnskapen ut i markedet. Teknologiselskaper som Google og Apple viser at strategiske FoU-satsinger gir enorme gevinster, mens norske bedrifter i større grad ser på FoU som en kostnad fremfor en investering. Dersom vi ikke tar grep nå, risikerer vi å sakke ytterligere akterut. Så hva må til?
Vi har alle forutsetninger for å klatre på GII-rangeringen, men det krever en helhetlig og målrettet innsats. Ideer, ikke naturressurser, er den nye valutaen i verdensøkonomien.
Tor W. Andreassen
Professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole (NHH)