– Må komme en korreksjon
Siden starten av fjoråret har det amerikanske markedet levert en veldig høy avkastning. En AI-boom har sendt det til himmels. Det stiller Robert Næss seg undrende til.
Goldman Sachs makroteam har sammen med en professor fra MIT nylig delt en rapport om generativ AI. Generativ kunstig intelligens er en AI som er i stand til å lage nytt og originalt innhold som tekst, bilder eller lyd, basert på trening fra store datasett, som ChatGPT.
Det anslås at selskaper kommer til å bruke rundt 1 billion dollar de neste årene for å investere i datasentre, chipper og annen AI-infrastruktur.
Boble?
Jim Covello, leder for aksje-research, mener at de store investeringene må resultere i at AI-teknologien løser komplekse problemer, noe han sier at den ikke er ment for å gjøre. Han er skeptisk til om kostnadene kommer til å synke nok til å rettferdiggjøre automatisering av produksjonsprosesser. Veien til å faktisk øke inntektene er uklar, etter hans mening. Selv om Covello mener at AIs fundamentale historie sannsynligvis ikke vil holde, advarer han om at AI-boblen kan ta lang tid å sprekke.
Daron Acemoglu, professor og økonom hos MIT, er også skeptisk til om investeringene vil lønne seg. Acemoglu forventer begrenset økonomisk vekst fra AI i USA over de neste ti årene.
Bankens halvleder-analytikere argumenterer for at chipper vil begrense AI-veksten de neste årene, spesielt på grunn av mangel på High-Bandwidth Memory-teknologi.
Det bedre spørsmålet, som utility-analytikere svarer på: klarer strømnettet å holde tritt? Det korte svaret er nei, strømnettet er ikke forberedt på den kommende etterspørselsøkningen. Investeringer i strøm-infrastruktur vil ikke skje raskt eller enkelt, heter det.
Den tidligere visepresidenten i Microsoft, Brian Janous, advarer om en smertefull kraftkrise som kan begrense AI-veksten.