<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjons- og jobbtall preger markedet

Torsdag bidro overraskende lav inflasjon til europeisk børsoppgang, mens uventet sterke jobbtall trakk ned i USA. Salesforce var blant taperaksjene.

Publisert 1. juni 2023 kl. 17.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
RENTENE SKAL OPP: Sentralbanksjef Christine Lagarde advarer at det ennå ikke er klare bevis på at inflasjonstoppen er passert. Foto: Bloomberg

Bare en dag etter at måneden ble avsluttet, opplyste Eurostat at eurosonens årlige kjerneinflasjon sank til 5,3 prosent i mai. Tallet var 0,3 og 0,2 prosentpoeng lavere enn henholdsvis aprilmåkingen og konsensusestimatet. Konsumprisveksten falt fra 7,0 til 6,1 prosent, hovedsakelig grunnet billigere energi.

Sentralbanksjef Christine Lagarde advarte likevel at det ikke er klare bevis på at inflasjonstoppen er passert. Derivatmarkedet venter følgelig en renteheving på 0,25 prosentpoeng denne måneden, mens en tilsvarende oppjustering i juli regnes som 40 prosent sannsynlig.

I USA steg antallet nye søknader om arbeidsledighetstrygd i forrige uke til 232.000, mot ventet 235.000. Nivået har svingt rundt 200.000 siden november i fjor. Også en rapport fra ADP signaliserte et relativt sterkt amerikansk jobbmarked. Sysselsettingen økte med 278.000 i mai, mens en oppgang på 170.000 var spådd. Lønnsveksten avtar imidlertid.

Makrotallene bidro til at Euro Stoxx 600 la på seg 0,3 prosent, mens Dow Jones-indeksen ved firetiden torsdag var ned med like mye. Det hjalp at et endelig vedtak om å heve USAs «gjeldstak» trolig kommer fredag eller lørdag.

Blant enkeltaksjene fikk Nordstrom et kursløft på nesten 4 prosent. Både omsetningen og inntjeningen, justert for ekstraordinære poster, overrasket positivt i kjøpesenterkjedens første regnskapskvartal. I likhet med mange andre aktører i sektoren fortsetter Nordstrom imidlertid å slite. Inntektene har krympet med 11 prosent på ett år, og for hele 2023 ser ledelsen en svekkelse på 4-6 prosent.

Mens Nordstrom opprettholdt guidingen for hele regnskapsåret, jekket Salesforce opp sin prognose. I tillegg slo IT-konsernet både topp- og bunnlinjeesstimatene. Torsdag ettermiddag var aksjen likevel ned med nesten 6 prosent, trolig grunnet uventet store kapitalutgifter.

For øvrig gjorde et Brasil-fokusert aksjefond det best i mai, med en avkastning på 15 prosent, fulgt av to teknologifond med 13-14 prosent. Også indiske aksjer ga solide gevinster, mens tapersektorene inkluderte nordisk eiendom, Norden generelt og Kina.