«En kandidat som kan gå 1000% neste 6 mnd!», skrev Investornytt-sjef Espen Teigland om Harmonychain-aksjen, nå Lokotech, 18. oktober 2023. Det han ikke skrev, var at han samme dag hadde hamstret store mengder aksjer og satt med nær én million aksjer ved børsslutt.
Nå har Teigland fått en klekkelig bot fra Finanstilsynet for markedsmanipulasjon. Gebyret utgjør hele 300.000 kroner.
Kjøpte gjennom dagen
Bakgrunn for saken var at Harmonychain skulle gjøre webcast 18. oktober 2023 klokken 10 for verifisering av prototype av kretskort og informasjon om lansering av forhåndssalgsperiode.
Klokken 8 offentliggjorde selskapet presentasjonsmaterialet. Her fremkom det at selskapet skulle starte forhåndssalg av kretskort, og at energiforbruket i disse var 70-80 prosent mindre enn dagens markedsleder.
Harmonychains webcast ble avholdt fra klokken 10 til 10:36.
Finanstilsynet skriver at Teigland gjennomførte en rekke aksjehandler denne dagen på totalt 1,2 millioner aksjer der beholdningen ved dagsslutt var 950.444 aksjer verdt 974.205 kroner.
Samme kveld publiserte Teigland analysen «En kandidat som kan gå 1000% neste 6 mnd!». Senere den kvelden la Teigland til at han eier aksjer i selskapet.
– Eksploderer før eller siden
Teigland skrev at aksjen ville «eksplodere før eller siden», og åpnet for kursoppgang til et nivå 2.500 prosent høyere om ett år.
Harmonychain-aksjen skjøt kraftig fart etter publisering, hvorpå Espen Teigland solgte seg raskt ut med en gevinst på 67.000 kroner.
Få dager senere avslørte Finansavisen Teiglands hamstring rett i forkant av den elleville aksjeanalysen.
Espen Teigland har tatt selvkritikk for håndteringen, men bare for at «overskriften er tabloid». Han innrømmet også at de hadde «glippet» ved noen anledninger når det gjaldt å opplyse om at han selv hadde kjøpt aksjer i Harmonychain da analysen ble publisert.
Eierskapsformulering endret
På nettsiden står det nemlig eksplisitt at «på vårt finansnettsted forbyr vi i motsetning til feks Xtrainvestor at våre skribenter eller de som ytrer seg eier aksjer før publisering».
Dette er imidlertid siden endret til at dette er hovedregelen.
I Finanstilsynets brev til Teigland fremkommer det at Teigland på X publiserte følgende innhold klokken 21:01 med lenke til 1.000-prosentanalysen: «Jeg er glad vi ikke har regnskap for midtukes aksjene våre, for da hadde vi blitt kalt mye rart. Men aksjetipsene våres fortsetter å levere! Man bruker om lag 3 år med kunnskap om det enkelte selskapet og 9 timer på å lage en sak! God fornøyelse»
Klokken 22:19 samme kveld publiserte han: «Her kommer en midtukers aksje fra mannen som virkelig har rekord i fulltreffere i år», også dette med lenke til 1.000-prosentanalysen.
Satt under oppsyn
Investornytt jobber med kapitalinnhenting som går tregere enn planlagt. Men Teigland skal ha fått en ny mulighet.
– Det er en sak vi ser på som alvorlig. Vi har tatt opp dette i styret, og det er stilt mange kritiske spørsmål til Teigland om hvordan han har handlet. Det er ikke noe vi kan være bekjent av. Samtidig støtter vi Teigland i at det ikke var forsettelig fra hans side. Vi har gjort intern granskning på dette, og kommer med en uttalelse om hvordan vi velger å gå videre med denne saken, sier styreleder Markus Haugen i Investornytt.
– Tolker jeg deg som om dere lar nåde gå for rett?
– Vi mener han ikke har gjort det med forsett. Hvorfor skal man gjøre dette med så liten vinning når nedsiden er så stor?
– Det er vel lett å si i ettertid. Mange har gjort seg til kjeltringer for mindre beløp?
– Ja, men det har vært uhell og gått fort i svingene der meningen ikke har vært å vinne noe på saken.
– Vi vurderer hva vi skal gjøre eksternt. Hele styret er samstemt på at han skal være under oppsyn. Vi har nye rutiner for strengere kontroll så ikke glipper skal skje i fremtiden.
– Espen Teigland fortsetter som daglig leder og som leder for ekspansjonen i Europa, sier Haugen.
Han sier han ikke har informert investorer, men at investorer i styret har hatt full kontroll over situasjonen hele veien.
– Hvordan tror du det påvirker kapitalinnhenting?
– Det kommer an på. Jeg vil ikke se det som negativt for kapitalinnhentingen, sier Haugen.
Finanstilsynet ser på flere
Finanstilsynet har imidlertid ikke sett like lett på saken. For de har også grepet tak i andre artikler fra Teigland.
Det handler om en artikkel om Havila Shipping fra 16. juli 2023 og om EAM Solar 20. august 2023.
I artikkelen om Havila skrev Teigland «Ukens aksje uke 29 - tror på 50% oppgang kommende uke!». Artikkelen medførte at Havila-kursen steg 2,08 kroner, en økning på 17,6 prosent, og at dette ikke kunne skyldes annet enn Teiglands artikkel.
Artikkelen om EAM Solar het «Ukens aksje uke 34 - posisjonering for forventningsrally». Også da steg aksjen mye, 38,8 prosent på høyt volum som ikke kunne skyldes annet enn artikkelen.
Kundeforhold
Finanstilsynet har ikke bare sett på markedsmanipulasjon, men også kundeforholdet som var mellom Harmonychain og Investornytt. Harmonychain betalte Investornytt for mediehåndtering.
I perioden 2. august til 18. oktober 2023 mottok Harmonychain fem fakturaer fra Investornytt på totalt 61.600 kroner. En av fakturaene hadde teksten «Kjøp av artikkel».
Fra 18. oktober til 4. desember kom ytterligere tre fakturaer på hver 14.900 kroner hvorav to avvises av Harmonychain, herunder faktura av 18. desember med teksten «Kjøp av artikkel 18.10.2023».
Finanstilsynets vurdering vedrørende hausseanalysen er at den hadde betydelig større nedslagsfelt enn børsmelding og webcast fra Harmonychain. Teigland har vist til at omtalen ikke handlet om mer enn det man kunne lese ut av børsmeldingen, men det var Finanstilsynet uenig i.
Finanstilsynet skriver også at påstanden om at aksjekursen ville eksplodere før eller siden, er tendensiøs.
Også overskriften om 1.000 prosent vurderes på samme måte. Tilsynet legger til at Teigland hadde en betydelig aksjepost og at Harmonychain hadde et kundeforhold til Teigland personlig for mediehåndtering.
Tilsynet konkluderer dermed med at Teigland hadde vesentlige økonomiske interesser i Harmonychain, og at han beviselig har søkt å påvirke kursen med påfallende lite balansert omtale.
Finanstilsynet har også vurdert det som skjerpende at potensielle investorer med bakgrunn i Teiglands spådommer ikke hadde grunn til å tro at det var knyttet interessekonflikter til kjøpsanbefaling og spådommer.
Det vises i brevet til Teigland til at strafferammen på slikt er opptil seks års fengsel. Han ilegges likevel et gebyr på 300.000 kroner.