<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slankeaksje stuper på blandet Wall Street

Indeksene beveger seg i ulike retninger onsdag. Super Micro Computer krakker etter at revisoren deres trekker seg.

Publisert 30. okt.
Oppdatert 30. okt.

Ved 19-tiden har Nasdaq-indeksen gått ned 0,22 prosent og står i 18.671,55 poeng, mens Dow Jones stiger 0,04 prosent til 42.257,26 poeng. S&P 500 faller 0,13 prosent til 5.824,90 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 4,26 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger 4 prosent til 20,10.

Alphabet

I tredje kvartal omsatte Alphabet for 88,27 milliarder dollar og fikk et resultat på 2,12 dollar pr. aksje. Analytikerne ventet på forhånd en omsetning på 86,3 milliarder dollar og et resultat på 1,85 dollar pr. aksje. Inntektene fra skytjenesten drar lasset, med inntekter på 11,35 milliarder dollar, mot ventet 10,88 milliarder dollar.

I åpningsminuttene skjøt aksjen opp 7 prosent, men har siden moderert seg til en oppgang på 4 prosent.

SMCI

27. august fikk Super Micro Computer Inc. (SMCI) så ørene flagret i en rapport fra Hindenburg Research. Der ble selskapet blant annet anklaget for regnskapsmanipulasjon og sanksjonsunngåelse. Dagen etter meldte SMCI at det på grunn av ny informasjon måtte utsette den planlagte fremleggelsen av årsrapporten

Mot slutten av juli tok revisorfirmaet EY opp flere bekymringer knyttet til SMCIs regnskap med representanter fra selskapet. Blant annet klaget EY på SMCIs transparens og fullstendighet i møte med det som selskapets revisor. I tillegg klaget EY på SMCis internkontroll over dets finansielle rapportering.

Etter at resultatene fra SMCIs eksterne granskning var gjennomført, stilte EY spørsmålstegn rundt SMCIs integritet og etiske verdier. I tillegg tvilte det på SMCIs styre og interne revisjonsutvalgs evne til å fungere som et oversiktsorgan, og opptre uavhengig av SMCIs sjef, Charles Liang.

I en melding datert den 24. oktober sier SMCI at revisorfirmaet EY har sagt opp kontrakten med selskapet. Det sørger for at SMCI-aksjen krakker 33 prosent.

Eli Lilly

Novo Nordisk-konkurrenten Eli Lilly  leverte svake tall for tredje kvartal. Justert EPS for tredje kvartal var 22 prosent lavere enn Bloomberg-konsensus: 1,18 mot 1,51 dollar. Topplinjen også var noe lavere enn ventet; 11.439 mot 12.176 millioner dollar. Guidingen justeres samtidig ned, der justert inntjening pr. aksje (EPS) vil ende på 13,02–13,52 dollar i 2024, mens tidligere guiding var 16,1–16,6 dollar.

Mounjaro, som blir tilgjengelig i Norge fra fredag 1. november, bommet med 14 prosent mot Bloomberg-konsensus og bidro med 3.112 millioner dollar i inntekter. Zepbound bidro med 1.258 millioner dollar til topplinjen, men lå hele 23 prosent under forventningene.

Investorene viser ingen nåde, og slanker Eli Lilly med 8,8 prosent. Konkurrenten Novo Nordisk ble dratt rett ned i starten av handelen, med har siden hentet seg inn og ligger opp 0,16 prosent.

Trump Media 

Det er ikke bare på meningsmålingene det svinger for Donald Trump. Også hans Trump Media & Technology Group svinger enormt på Wall Street. Mandag og tirsdag klatret selskapet nær 30 prosent, men onsdag daler aksjen 18 prosent.

Siden 23. september har selskapet steget fra 12,15 til 42,75 dollar på New York-børsen. Selskapet står bak plattformen Truth Social, og Donald Trump eier litt over halvparten av aksjene. Den kraftige kursoppgangen den siste tiden har kommet i kjølvannet av bedre meningsmålinger og lavere odds i bettingmarkedet.

«Hva er verdens dyreste aksje? Det er som regel meningsløst når en aksje verdsettes til mer enn 1.000-ganger forventet salg. Av disse er det kun én aksje i hele verden som verdsettes til over 100 milliarder kroner. Det er Trump Media & Technology Group som prises til 3.000-ganger årets forventede omsetning», skrev investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management på X tidligere denne uka.

Makro

Det ble skapt 233.000 nye arbeidsplasser i privat sektor i USA i oktober, viser Automatic Data Processings (ADP) ferske nasjonale sysselsettingsrapport onsdag. Det er det høyeste antallet siden juli i fjor. Ifølge Trading Economics var det ventet en sysselsettingsvekst på bare 115.000.

Samtidig har det blitt kjent at USA hadde en annualisert BNP-vekst på 2,8 prosent i tredje kvartal, ned fra 3,0 prosent kvartalet før. Konsensus i forkant var på 3,0 prosent.

Pending home sales i USA økte med 7,4 prosent på månedsbasis i september, godt over forventningene på 1,3 prosent, Trading Economics.

– Nå er det ikke lenger sikkert at Fed kutter renten neste torsdag. Jeg venter i sum fortsatt et rentekutt, men nå må det prises inn en liten risiko for at kuttet ikke kommer. Det er ikke en «done deal», sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets, til Finansavisen.