Britiske aksjer å eie i 2025
Aksjepanelet til The Times satser på BP, SSP, legemiddelselskapet GSK, Rentokil og at noen kjøper selskapet Hammerson som eier og driver kjøpesentre i Storbritannia.

Det er ikke bare Finansavisen som setter sammen et aksjepanel med anbefalinger for investeringer i det kommende året.
Også den britiske avisen The Times gjør det samme hvert år, og da spesielt for aksjer som er notert på London-børsen.
I fjor traff The Times godt med noen av sine tips, blant annet rådet om å investere i cruisekonsernet Carnival.
Aksjen steg 42 prosent, mens kursen i programvareselskapet Sage økte med 11 prosent i tillegg til at selskapet gjennomførte et større aksjetilbakekjøpsprogram.
Men The Times bommet også veldig på noen aksjer, slik som i selskapet Pets At Home som falt med nærmere en tredel på ett år. Avisen anbefalte også å investere i analyse- og konsulentselskapet YouGov, men det var et ille råd å gi sine lesere. Selskapets aksjekurs dalte 66 prosent i året som har gått.
Med noen vinnere og en del flere tapere, endte The Times' portefølje for 2024 ned 13 prosent. Men avisen mister ikke motet av den grunn og anbefaler følgende britiske aksjer i året som kommer.
Mat for folk på farten
SSP driver serveringssteder på flyplasser, togstasjoner og langs motorveier i 37 land. I Norge har konsernet serveringssteder på 17 flyplasser, to togstasjoner og selskapet har kontrakt for servering av mat og drikke om bord på fire toglinjer.
En avtale med Avinor ble fornyet tidligere i år, og SSP har i Norge også utviklet en ny bar på Oslo lufthavn som heter Tigerstaden. Her satser man på å servere mat som pares med gode viner.
Internasjonalt har SSP 625 serveringssteder. Noen er egenutviklede varemerker, mens andre drives som franchiser for kjente kjeder som Starbucks, McDonald's og Burger King.
The Times skriver at pandemien nå er tilbakelagt og antall mennesker som skal reise i året som kommer trolig vil stige ytterligere. I tillegg har SSP gått inn i det indiske markedet med en lokal samarbeidspartner.
Aksjen handles med en multippel på 15 mot forventet resultat neste år, men det er fortsatt 50 prosent lavere enn hva aksjen ble handlet for før pandemien.
Investor krever endringer
Skadedyrselskapet Rentokil er verdens største og notert på børsen i London. Selskapet gjorde et gigantoppkjøp i USA i 2021 for 6,7 milliarder pund. Men oppkjøpet har så langt ikke kastet noe særlig av seg.
Kostnadene i selskapet er for høye og avskastningen til aksjonærene har ikke vært særlig god.
Men nå har den amerianske milliardæren og investoren Nelson Peltz gått inn på eiersiden i Rentokil. Han har fått plassert en av sine folk i Trian Partners i styret til Rentokil.
Avisen mener at Peltz ikke vil finne seg i å eie et dårlig drevet selskap i lang tid, og at det kan komme krav om endringer som vil føre til kostnadskutt og økt lønnsomhet i året som kommer.
Da stiger som regel aksjekursen også.
Kjøpesenterkjede kan bli kjøpt
Selskapet Hammerson investerer og driver kjøpesentre, men har slitt en god stund. Men i året som har gått har ledelsen fått ryddet opp i porteføljen sin og kvittet seg med kjøpesentre som har dratt ned resultatene.
Samtidig har enkelt investorer begynt å snuse på sektoren igjen.
The Times mener at Hammerson enten kommer til å fortsette å selge godt drevne kjøpesentre til gode priser i året som kommer eller at det vil komme bud på selskapet som vil gi investorer en fin premie.
Norges Bank har blant annet kjøpt seg opp i et av Storbritannias største kjøpesentre i året som har gått.
Risikoaksje
GKS er en gigant innen farmasi. The Times har tro på selskapet, selv om det har gått på noen smeller i det siste. Blant annet måtte firmaet ut med 2,2 milliarder dollar i et forlik i USA knyttet til et av preparatene det lager.
The Times understreker at det er mye risiko involvert i å eie et farmasøytisk selskap. Aksjen kan fort falle om resultater fra medisinske tester ikke lever opp til analytikernes forventninger.
Novo Nordisk-aksjen opplevde å bli rammet av dårlige nyheter rett før jul, og stupte på børsen.
Shell kan sluke BP
Til slutt anbefaler The Times BP. Selskapet har satset tung på grønne investeringer som ikke har kastet noe særlig av seg.
Nå er strategien endret en smule med en ny ledelse på plass, noe som vil bli lagt merke til av investorer. I tillegg har man fått med seg en partner til å dele risikoen på vindkraftprosjekter BP er involvert i.
The Times mener BP også kan være en oppkjøpskandidat, og peker spesielt på Shell som en potensiell kjøper. Med dette som bakteppe, mener avisen at BP kan gi en pen avkastning i året som kommer.