<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trump kan gi bankfest

Donald Trump har lovet mer næringsvennlig politikk og frislipp på en rekke reguleringer. Det kan føre til en bølge av oppkjøp og fusjoner, som vil løfte bankenes inntjening, skriver Ivar Harstveit. 

Publisert 19. jan.
Lesetid: 3 minutter
Article lead
+ mer
lead
BANKVENNLIG: Donald Trump vil føre en politikk som vil påvirke bankenes inntjening positivt. Foto: Bloomberg
BANKVENNLIG: Donald Trump vil føre en politikk som vil påvirke bankenes inntjening positivt. Foto: Bloomberg

Øyeblikksbildet i amerikansk banknæring er at inntjeningstrendene er sterke. I foregående uke leverte fire av de største amerikanske bankene i USA – JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup og Wells Fargo – tall for fjerde kvartal 2024. Samlet kunne de vise til over 100 milliarder dollar i samlet profitt, den høyeste siden børsnoteringseuforien i 2021. Inntjeningen i 2024 var drevet av renteendringer, høyere inntekter fra investeringstjenester og økt markedsaktivitet.

Vi kan trekke frem flere høydepunkter blant enkeltselskapene. I 2024 ble JPMorgan Chase den første banken i USA til å tjene over 50 milliarder dollar i et kalenderår. Toppsjef Jamie Dimon uttalte at den amerikanske økonomien har vært robust, ved lav arbeidsledighet og en sterk konsument. Citigroup har vært blant bankene som har fremstått som minst veldrevet, men ble løftet av rekordinntekter fra blant annet formuesforvaltning. Et tilbakekjøpsprogram på 20 milliarder dollar var også med på å løfte aksjekursen. 

Goldman Sachs, også kjent som «masters of the universe», lever omtrent utelukkende på rådgivingshonorarer og kurtasje. Det viste en svært pen utvikling i fjerde kvartal. Jevnt over har det dermed vært en sterk start på resultatsesongen for finansaksjene i S&P 500 indeksen.

Fremover er en av inntektsdriverne det stilles størst forventninger til, honorar fra oppkjøp og fusjoner. Bedriftene i USA sitter på store kontantbeholdninger, og det ventes at regulatoriske hensyn vil bli langt friere under Donald Trump enn under forrige administrasjon. Potensielle skattekutt vil også øke overskuddene til bedriftene som da stiller likviditet tilgjengelig til oppkjøp. Riktignok kan opptrapping i tariffer skape friksjon og potensielt fungere som en brems for visse typer M&A. 

Samtidig kan det også føre til mer strategiske oppkjøp, særlig for å sikre tilgang til viktige markeder eller teknologi. I investeringsbankene jobbes det nå på spreng med powerpoint-presentasjoner og relasjoner for å «pitche» ideer til selskaper som kan generere honorarer.

ARTIKKELFORFATTER: Porteføljeforvalter Ivar Harstveit i Delphi Fondene. Foto: Lars Brænden Schram

Vi kommer ikke utenom netto renteinntekter, altså differensen bankene tjener mellom det de låner inn og det de låner ut. Det er priset inn 1,7 rentekutt fra den amerikanske sentralbanken i 2025. Tradisjonelt sett er det negativt med et fall i rentene, siden det skaper press på rentenettoen. Rentesensitiviteten er likevel ikke så høy som man skulle tro. 

For banknæringen som helhet kommer om lag 40 prosent av inntektene fra gebyrer, som transaksjonsavgifter, valutagebyr, utlånsgebyrer og så videre. Disse inntektene vil åpenbart påvirkes av styrken i økonomien, men er lite rentesensitive. I tillegg blir en del av utlånene til bankene bundet sammen i porteføljer som selges videre. 

Bankene tjener dermed på gebyrer for å låne ut, mens andre aktører invester i lånene og får renteinntektene. Det er med på å redusere rentesensitiviteten. Siste året har konsensus estimater for annualiserte netto renteinntekter i amerikansk banknæring for første kvartal 2025 steget moderat fra 370 milliarder dollar til 380 milliarder dollar.

Bankkrisen i mars 2023 er et spøkelse som hengt over spesielt mindre regionbanker. Sårbarheter i banknæringen ble tydelige som følge av raskt stigende renter og dårlig risikostyring. Hovedproblemet var at flere banker var overeksponert mot lange statsobligasjoner med låst rente, som raskt falt i verdi når rentene steg. 

Disse var i tillegg finansiert med bankinnskudd som gjorde at bankene måtte sette opp renten for å holde på kundene, men det bidro til en negativ rentenetto som for enkelte ble så stor at den raskt spiste opp egenkapitalen. Selv om enkelte banker gikk over ende, er situasjonen i dag under kontroll. For hvert år går omtrent 10 prosent av obligasjonene med lav rente til forfall, og nye investeringer går inn i obligasjoner med høyere rente.

For å oppsummere er det mange spennende trender i amerikanske finansaksjer, og i vårt globalfond er vi investert i selskaper som Goldman Sachs og JPMorgan. Flere finansaksjer er attraktivt priset, og scorer høyt i vårt rammeverk på estimater-revisjoner og aksjepristrender. Med den nye Trump-administrasjonen er det flere forhold som tilsier at det er mer igjen av trenden.

Finans

Informasjon om bruk av AI