1.069 norske aksjeselskaper gikk konkurs i andre kvartal – en økning på 27 prosent sammenlignet med samme periode i 2023, ifølge Creditsafe Norway.
Optimismen rundt konkursnedgangen i årets første kvartal skulle vise seg å være kortvarig. Allerede i april økte antall konkurser med 76 prosent sammenlignet med samme måned i 2023.
I mai var det en mer moderat økning på 13 prosent, og i juni sank den prosentvise økningen ytterligere, til 6 prosent. Det betyr at 347 selskaper erklærte konkurs i årets første sommermåned, mot 327 konkurser i fjor.
– Konkurstallene svinger kraftig, og gjør en helomvending fra første til andre kvartal. Vi hadde kanskje et lite håp om at vi skulle være over kneiken etter den positive inngangen på året, men denne utviklingen er helt i tråd med det vi har forventet oss, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.
Bygg og anlegg
Det var særlig i bygg- og anleggsbransjen at konkurstallene fremdeles peker oppover i årets andre kvartal.
– Den harde sannheten er at antallet konkurser innen bygg og anlegg øker konsekvent, og med en høyere takt enn den generelle konkursutviklingen, fastslår Fjærestad.
Totalt gikk 159 selskaper innen bygg og anlegg konkurs i løpet av årets andre kvartal, en økning på 57 prosent fra fjorårets 101 konkurser. I kategorien «Oppføring av bygninger» er tallene mindre stygge: 155 konkurser, mot fjorårets 129, gir en økning på 20 prosent i andre kvartal.
Det var riktignok ikke bygg og anlegg som sto for den største prosentvise konkursøkningen i andre kvartal. Det gjorde i stedet bransjekategorien “Omsetning og drift av fast eiendom”, med en økning på 113 prosent. Tett etterfulgt av “Arkitektvirksomhet og teknisk konsulentvirksomhet” med en økning på 106 prosent.
To bransjer med tett tilknytning til nettopp bygg og anlegg.
– Nå ser vi tydeligere og tydeligere at vi får en markant konkursøkning i stadig flere bransjer med tilknytning til bygg og anlegg, sier Fjærestad.
Positiv juni-måned
Til tross for en generell økning på kvartalet, var juni en positiv måned for flere av de tradisjonelle konkursbransjene.
Serveringsbransjen, detaljhandel og agentur- og engros så alle en markant nedgang i antall konkurser i juni på henholdsvis 17, 23 og 32 prosent.
Dette bidrar til å pynte på tallene for kvartalet. For serveringsbransjen og agentur- og engros økte konkursene med 6 prosent i andre kvartal, mens detaljhandel økte 11 prosent på kvartalet.
To milliardkonkurser
Det var tilbake i april at Agder Gruppen, som leverer utstyr til anleggsbransjen, måtte begjære oppbud. Selskapet hadde da cirka 2,5 milliarder kroner i gjeld, noe som påvirket 174 ansatte.
Den største konkursen kom i mai, da Boligpartner kunngjorde konkurs som følge av en betydelig nedgang i markedet for nye boliger. Selskapet, med 138 ansatte, omsatte for mer enn 1,3 milliarder kroner i 2022.
Innlandet er verstingen
Når man ser på konkursfordelingen på fylkesbasis er det Innlandet som kommer dårligst ut i andre kvartal. 83 konkurser i andre kvartal gir en økning på 137 prosent fra fjoråret.
På andreplass finner vi Troms og Finnmark, som i fjor var ett og samme fylke, så en samlet økning på 74% sammenlignet med fjoråret.
Det var ingen fylker som så en nedgang av konkurser i andre kvartal. Nærmest var Trøndelag, som i likhet med fjoråret, endte på 68 konkurser i andre kvartal.