– To uker med forferdelige nyheter fra Tyskland
Det har vært en rekke negative nyheter fra Tyskland den siste tiden.

Det har vært to uker med forferdelige nyheter fra Europas største økonomi, Tyskland, skriver Bloomberg.
Først var det valgene i de østlige delstatene Thüringen og Sachsen i starten av måneden. Populistpartiene gjorde det bra, og det var et tilbakeslag for koalisjonen i Berlin, noe som ifølge Bloomberg skaper usikkerhet rundt Tysklands evne til å tiltrekke seg investeringer. Ytre høyre-partiet AfD og et nytt venstreparti er spådd som favoritter i det neste valget, 22. september i Brandenburg, hvor Berlin ligger.
Dagen etter valgene meldte Volkswagen, landets største bilprodusent, at de ønsker å avslutte en arbeidsavtale og muligens stenge fabrikker i hjemlandet på grunn av fallende etterspørsel. BMW har også kommet med resultatvarsel.
«Stemningen i bilindustrien forverrer seg raskt», sa Anita Wölfl, en bransjeekspert ved det tyske Ifo-instituttet, i en rapport forrige uke, og siterte «ekstremt pessimistiske forventninger for de kommende seks månedene».
Den italienske giganten UniCredit har meldt at de har tatt en 9 prosent eierandel i tyske Commerzbank, noe som ifølge Bloomberg tok regjeringen på sengen.
– Ingen vits i å pynte på sannheten
«Det er ingen vits i å pynte på sannheten: Tyskland fortsetter å falle bak internasjonalt», skrev Tanja Gönner, leder for næringslivslobbygruppen BDI.
Samme ordlyd er å finne hos flere investeringsbanker. Goldman Sachs peker på en rekke problemer i den tyske økonomien. De viser til den siste målingen av «Manufacturing PMI» (aktivitet i produksjonssektoren), som endte på 42,4 – et nivå som kun har vært sett under finanskrisen og i 2020.
«Gjeldsbrems-regelen» forhindrer myndighetene i å ha store budsjettunderskudd, med unntak av spesielle kriser. Det er vanskelig å stimulere økonomien når føderale myndigheter i Tyskland maksimalt kan ha 0,35 prosent av BNP i underskudd, påpeker Goldman Sachs.