Full oversikt: Alle jubileene du må merke deg
Med et nytt år kommer nye jubileer å feire. 2025 er intet unntak med flere vesentlige markeringer av både 125, 100, 75, 50 og 25 år.

Bilen – eller automobilen – som det het fra starten begynner nå å få så lang historie av vi kan feire mangt et jubileum som begynner å få en svært historisk og gammelmodig karakter i vår tid.
Historien en belastning?
Vi har akkurat gått ut av et år hvor både Opel og Fiat var 125 år gamle, nærmest uten at det ble markert, eller langt mindre feiret, av merkene selv. En skulle jo tro at de ville benyttet anleningen til slå seg litt på brystet å og vist hvor de kom fra og hvor de er.
Men det økonomiske klimaet i bransjen og ikke minst «det grønne skiftet» (spesielt hos i toppene i bilbransjen), gjør at det tydeligvis er vanskelig å vise at man har en lang og god historie, basert på forbrenningsteknologi.
Her hjemme er det bortimot totale fraværet av markering av 50-årsjubileet til Volkswagen Golf kanskje det som best beviser trenden i året vi har forlatt.
Et stor jubileumsår
Men hvis vi hever blikket litt ut over hva produsentene og importørene gjør, eller ikke gjør, er det flere jubileum å se frem til i 2025. Størst av dem alle blir nok 75-årsjubileet til Formel 1, som sikkert vil bli feiret på ethvert arrangement av en viss størrelse med respekt for seg selv.
Hvis vi titter enda lenger bak i speilet, kan vi i september 2025 markere at det er 150 år siden Ferdinand Porsche ble født i det daværende Østerrike-Ungarn. Nå er jo Ferdinands personlige karriere en blanding av en teknisk geni som flyttet bilbransjen så til de grader fremover fra tidlig på 19o0-tallet til andre verdenskrig – og en mørk historie som en sentral figur i nazistenes krigsmaskineri.
Det skal bli spennende å se hva bilmerket som bærer hans navn – og Volkswagen – velger å gjøre.
Men la oss flytte fokus til selve bilene, de merkene og modellene som vi kan forvente at vies litt ekstra oppmerksomhet i år. I hvert fall fra entusiastenes side.
125 år - 1900
Hvis vi starter med å gå 125 år tilbake er vi definitivt i bilens spede barndom, ikke minst i Norge, hvor det kun er tre biler registrert ved inngangen til året. Det forhindrer dog ikke at pionerer som Fredrik Hiorth etablerer en maskinforretning som snart skal bli Norges første bilforhandler.
I USA er bilbestanden rundt 8.000, og det popper opp nye bilmerker rundt om i nesten hele landet for å dekke lokale behov. Av de litt mer vesentlige produsentene som kom på banen dette året var merker som Knox, Lozier, Peerless og Rambler.
Totalt antall bilmerker på verdensbasis passerte 200 med god margin dette året, og drivlinjekonseptene var både forbrenningsmotorer, elektriske og dampdrevne. Det var ennå uklart hvilken teknologi som ville være mest effektiv og vinne utover 1900-tallet.
Som en kuriositet kan det nevnes at motorsport var egne konkurransegrener under Sommer-OL i Paris dette året. Det ble arrangert parallelt med Verdensutstillingen i byen det året.
100 år - 1925
I 1925 produksjonen etter første verdenskrig kommet skikkelig i gang på begge sider av Atlanteren med stadige produksjonsrekorder, nye merker og modeller og økt motorsportsaktivitet.
Motorsporten ble omfavnet av nærmest alle de store produsentene, ikke minst for å vise pålitelighet. Blant annet ved landeveisløp, Grand Prix-stevner og rekordforsøk over store distanser.
Renault var svært aktive, og med dere gedigne 40 CV satte de blant annet rekord for høyest gjennomsnittsfart over 24 timer på Monthléry med 141 km/t. Citroën svarte med å lage verdens største reklameplakat ved å kle Eiffeltårnet fra toppen med merkets navn lysende til alle kanter, synlig i mange mils omkrets, spesielt om kvelden.
Av viktige nye modeller som kom på markedet for litt mer luksuriøse og sportslige merker var Rolls-Royce Phantom I (eller New Phantom som den het den gang), Bentley 6,5 litre og Alfa Romeo 6C.
Walter P. Chrysler hadde så vidt startet å bygge biler under eget navn i 1924, men i 1925 etablerte han Chrysler Corporation, som skulle bli den tredje av de tre store i Detroit, etter Ford og GM. 100-års-jubileet skal blant annet markeres på Pebble Beach i sommer.
I Norge var det totalt registrert i overkant av 32.000 motorkjøretøyer for hundre år siden.
75 år - 1950
I 1950 hadde Europa beggynt å riste av seg de verste konsekvensene av andre verdenskrig, og både produsenter og motorsporten kunne rette blikket forover med optimisme i blikket.
Og det største som skjedde – sett i ettertid – var kanskje etableringen av racingserien kalt Formel 1 som erstatning for de tidligere Grand Prix-løpene. Riktignok var det flere av de samme biletypene som ble brukt i debutsesongen, men motorsporten hadde fått sin nye toppdivisjon, med et navn som plasserte dem på toppen.
Alfa Romeo 158 Alfetta ble vinneren. En bil konstruert helt tilbake i 1938, med 18 seire før det første F1-racet, men fortsatt utviklet til en vinner. Ferrari kom med i løpet av sesongen – og er det eneste som har kontinuerlig Formel 1-historie fra den første sesongen til i dag.
Formel 1 og Ferrari vil selvsagt bli markert på Silverstone, som var åsted for det første løpet og både på Goodwood Festival of Speed og Revival, samt «alle» andre arrangementer i en eller annen form.
Bilbestanden i Norge økte selvsagt, om enn sakte, men antall trafikk drepte hadde en dyster utvikling: 133 ble drept i trafikken på norske veier i 1950, mer enn I dag.
Volkswagen har virkelig fått fart på produksjonen, som i 1950 steg til over 90.000 biler, inkludert den nye Transporter stasjonsvognen. Volvo lanserer også en stasjonsvogn basert på PV 444 med betegnelsen 445, også kalt Duett.
50 år - 1975
Oljekrisen er tilbakelagt, men ikke glemt. Så markedet for de verste bensinslukerne er tungt, både på luksussiden og av sportsbilene med amerikansk V8.
Men miljøet for amerikanske biler i Norge har vokst, selv om det bare er 15 år siden bilsalget ble frigitt. I 1975 blir American Car Club of Norway blir etablert, med base og utspring fra miljøet i Trondhjem. Det er jubileum som vil bli markert med en stor «Fuelfest» på Lillestrøm 14. juni.
Av bilmodeller som kan markeres litt ekstra i 2025 er det mange godbiter som for eksempel BMW 3-serie, Ferrari 308 GTB/GTS, Lancia Montecarlo, Mercedes-Benz 450SL 6.9, Monteverdi Palm Beach, Rolls-Royce Carmague, Volkswagen Polo og Volvo 66. Den siste der sliter kanskje litt med å bli betrakte som en «godbit».
De 10 mest solgte bilene i Norge: 1. Volvo 240, 2. Toyota Corolla, 3. Opel Kadett, 4. VW Golf, 5. Mazda 929, 6. Ford Taunus, 7. Ford Granada, 8. Ford Escort, 9. Mazda 818, 10. Opel Rekord. Det var (andre) tider!
25 år - 2000
Hopper vi raskt frem til vårt årtusen ser en at det skjedde ganske mye frem til år 2000. Litt ut i januar det året kunne vi igjen puste ganske rolig for at de fleste datasystemer hadde tålt Y2K-spøkelset, sannsynligvis ikke minst fordi problemet hadde vært adressert og jobbet med over hele kloden i flere år.
Blant bilnyhetene i det første året på 2000-tallet var biler som Alfa Romeo 147, BMW Z8, Chrysler PT Cruiser, Ford Escape, Morgan Aero 8, Nissan X-Trail, Opel Speedster, Panoz Esperante.
Det er kanskje litt rart å tenke på disse som veteraner like rundt hjørnet, men det er de. Og de er en truet rase. Godt nytt år!