– Det siste Trump tenker på
Kinesiske investeringer i USA har stupt siden Donald Trumps første presidentperiode, og trenden vil neppe snu.

Kinesiske investeringer i USA har falt dramatisk siden Donald Trumps første presidentperiode, og trenden vil trolig ikke snu under hans andre periode, opplyser analytikere CNBC har vært i kontakt med.
Trump har truet med ytterligere tollsatser på kinesiske varer kort tid etter mandagens innsettelse.
– Det er trolig det siste Trump tenker på, å prøve å stimulere kinesiske selskaper til å investere her, sier Rafiq Dossani, økonom ved den USA-baserte tenketanken RAND.
– Det foreligger et ideologisk misforhold. All retorikk går ut på å holde Kina ute av USA. La produktene deres komme inn – altså lavende-produkter. Men utover dette, ikke la dem komme inn, sa samme mann i et intervju tidligere denne måneden.
Inngår mindre samarbeid
De siste tallene fra American Enterprise Institute viser ifølge kanalen at kun 860 millioner dollar i kinesiske investeringer i USA i løpet av første halvår 2024. Dette er ned fra 1,66 milliarder dollar i første halvår 2023, og ikke minst 46,86 milliarder dollar i første halvår i 2017 da Trump innledet sin første presidentperiode.
Siden har regulerende myndigheter på begge sider bremset utviklingen.
– Kinas investeringer i USA har avtatt dramatisk siden Beijing strammet inn kontrollen over kapitalutstrømninger i 2017, etterfulgt av en rekke regulatoriske tiltak i USA for å ekskludere investeringer i visse sektorer, skriver senioranalytiker Danielle Goh i analysehuset Rhodium Group i en e-post.
Hennes forventning er ifølge CNBC at kinesiske investeringer i USA ikke vil komme tilbake til toppnivået fra 2016/17 innen overskuelig fremtid.
– I stedet for oppkjøp har kinesiske selskaper gått mer over til små joint ventures med amerikanske selskaper, eller såkalte «greenfield»-investeringer der virksomheter bygges fra bunnen av, fortsetter hun.
Softbank lover AI-investeringer
Eksempelvis har det kinesiske batteriselskapet Eve Energy tatt 10 prosent eierandel som teknologipartner i et joint venture med motorprodusenten Cummins og lastebilprodusentene Daimler Trucks og Paccar. I juni i fjor kunngjorde selskapene ifølge kanalen planer om en batterifabrikk i Mississippi med oppstart i 2027.
Samtidig fortsetter USA å lokke investorer fra andre land. I løpet av de seneste ukene har eiendomsselskapet Damac fra De forente arabiske emirater lovet å bygge amerikanske datasentre for 20 milliarder dollar , mens Softbank-sjef Masayoshi Son har kunngjort investeringer på hele 100 milliarder dollar i utvikling av kunstig intelligens i USA under Trumps neste presidentperiode.
Varsler snarlig Kina-besøk
Om den påtroppende presidenten tilsynelatende ikke vil oppmuntre til kinesiske investeringer i USA, synes han likevel å innta en mer positiv tilnærming på andre områder.
Trumps rådgivere skal ifølge Wall Street Journals kilder ha fått beskjed om at han vil besøke Kina i løpet av sine første hundre dager som president. Dette vil i så fall stå i motsetning til hans forrige periode da det gikk over ett år før hans første Beijing-reise.
Fredagens samtale med Xi Jinping var hans første med den kinesiske presidenten siden valgseieren, og både handel og TikTok skal ha vært blant temaene. TikTok vil nå gjenåpne i USA etter at Trump søndag kunngjorde sin intensjon om å signere en presidentordre som utsetter utestengelsen av den populære appen.
«Jeg forventer at vi skal løse mange problemer sammen, og vi skal begynne umiddelbart», skrev Trump på sin sosiale medieapp Truth Social etter samtalen med Xi.
Trump inviterte Xi til mandagens innsettelse, men Beijing har i stedet valgt å sende visepresident Han Zheng.