<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
Ut på byen: Athen byr på barer og restauranter som passer alle lommebøker og smaksløker. I gaten Taki ligger utestedene som perler på en snor og de stenger rundt to om natten. Foto: Amanda Orskaug

Historiske sus rundt hvert gatehjørne

Hellas er mer enn greske øyer med kritthvite strender. Bruk noen dager på å oppdage storbylivet i Athens gater.

Publisert 20. jan.
Lesetid: 8 minutter

Mange nordmenn har vært i Athen, men egentlig bare mellomlandet på flyplassen El Venizelos på vei mot nok en gresk øy. For all del, fortsett å dra på øyferier, men glem ikke at Hellas også byr på et fastland og en hovedstad som ikke står tilbake for andre europeiske storbyopplevelser.

Athen er rik på spisesteder og vannhull, kunst og unike museer, kulturopplevelser og arkitektur, mektige bygg og historiske steder som har blitt en del av vår felles europeiske kulturarv.

Byen er en av verdens eldste, med en tidslinje som strekker nærmere 3.500 år bakover i tid.

Nullpunktet var høyden og platået Akropolis, hvor turister i dag flokker seg rundt ruinene av tempelet Parthenon (fra 432 f.Kr.), som er det mest berømte tempelet i Hellas, om ikke i hele verden.

Akropolis-råd

Er du i Athen, og ikke har besøkt Akropolis før, bør du avlegge stedet en visitt. Men velg tidspunktet med omhu – av to grunner: heten om sommeren og køen av alle andre skuelystne tilreisende.

Hellas er varmt, og i Athen passerer gradestokken 30 grader og bikker ofte 40 i juni, juli og august. Da er det få steder å gjemme seg fra den skinnende solen over toppen av Akropolis. Både i fjor og allerede i år har det vært så ille at myndighetene har stengt landets mest populære turistattraksjon i flere dager av helsemessige årsaker. Da temperaturen rundet 45 grader i 2023, streiket de ansatte ved besøkssenteret i protest mot arbeidsforholdene.

Unngå kø: Bestill billett på nett og møt opp tidlig når du skal besøke Akropolis. Det er verdt turen. Foto: Amanda Orskaug

Det er ingen dum idé å legge en reise til Athen på en annen tid av året enn de tre varmeste sommermånedene. Men er det bare da du kan reise, så besøk Akropolis enten tidlig om morgenen, før varmen er på sitt verste eller sent på ettermiddagen, når luften blir litt kjøligere. Åpningstiden er fra åtte om morgenen til portene stenger åtte om kvelden, alle dager mellom mai og september. Men ingen regel uten unntak. I lavsesong er åpningstiden kortere, og noen helligdager er alt stengt.

Når turistsesongen er på sitt mest intense, går man i kø på Akropolis. For å spare tid ved inngangen lønner det seg å ha bestilt billetter på nett på forhånd. Guidede turer er også tilgjengelig, men alle attraksjoner er godt skiltet med fyldig informasjon på flere språk. Etter en regnskur er de store stenene på Akropolis glatte. Husk å ta med vannflaske, og er du dårlig til bens, kan en tur opp de 156 meterne til Akropolis oppleves anstrengende for noen. Husk da, at det aldri er for sent å snu.

Gudenes nabolag

Orker du ikke bestige Akropolis, kan du oppleve stedet innendørs i lavere terreng i Akropolis Museum. Der oppbevares blant annet de originale statuene. De som står utendørs er kopier for å beskytte originalene mot vær og vind, forurensning og turistene. 

Kunnskapens sentrum: Platon og Sokrates (bildet) sitter på hver sin sokkel utenfor Akademiet i Athen. Foto: Amanda Orskaug

Heldigvis er Athen mer enn bare høyden over byen. Den er inndelt i bydeler og nabolag som alle skiller seg litt fra hverandre. I områdene Syntagma og spesielt Plaka er gatene trangere og mer snirklete, hvor arkitektur fra ulike tidsepoker møter hverandre. Du kan besøke kirker som er 1.400 år gamle og se mer moderne bygårder reist fra slutten av 1800-tallet og frem til 1930-tallet. 

I Plaka, som er omtalt som “Gudenes nabolag”, bør du oppsøke den gamle og berømte Mnisikleous-trappen. Den er fylt til randen om kvelden av gjester på de mange bordene i trappen som nyter mat og drikke. Særlig anbefales kafeen Yiasemi, som stenger dørene klokken 02.00.

Røm fra heten

Athen har ikke alltid vært hovedstad. Det har vært litt til og fra, avhengig av hvem som har hersket over Egeerhavet og øyene, og den sørlige delen av Balkanhalvøya, hvor Athen ligger.

Dagens status fikk byen i 1837, og fra da av vokste Athen raskt i folketall og utbredelse. Det var da byen fikk mange nye praktbygg, som universitetet, parlamentet, og andre institusjoner og museer. Et av dem er Det nasjonale arkeologiske museet i bydelen Exarhia. Det huser verdens fremste samling av gjenstander fra antikken og bør oppleves. 

Athen er fylt med museer, og det er umulig å ramse dem opp alle sammen. Undersøk heller før du reiser og noter deg de som tilfredsstiller dine interesser. Besøk museene midt på dagen. Da slipper man unna den verste stekende varme sommersolen noen timer.

Pusterom: Hotel Monsieur Didot har bare seks rom, men de er av høy kvalitet. Noen rom har egen takterrasse. Foto: Monsieur Didot

Athens svar på Oslo vest

I bydelen Kolonaki er tempoet og atmosfæren roligere. Området minner om Oslo vest, fra strøkene på Gimle til gatene som går på kryss og tvers over Briskeby og Frogner, og som ender i den myldrende Bogstadveien i øst.

Du kan poppe innom små uavhengige butikker og kafeer, barer og restauranter som ikke er del av en kjede. I Kolonaki ligger også mindre koselige bygårdshoteller med høy standard og priser fra 2.500 kroner og oppover pr. natt. 

Ett av dem er Athens Flair, et bygg tegnet av den danske arkitekten Theophil Edvard Freiherr von Hansen. Det var mer som et sideprosjekt for dansken, som er kjent som arkitekten bak Nasjonalbiblioteket, Akademiet og Observatoriet i Athen. Alle populære turistattraksjoner.

Bygget, som før besto av noen få større leiligheter, er i dag innredet til litt mindre hotellrom med terrasser med jacuzzi. Frokost serveres på rommet hver morgen, eller i grønne omgivelser på den felles takterrassen.

Like rundt hjørnet for Athens Flair finner du et lignende hotell kalt Monsieur Didot. Før huset bygget en eldre dame. I dag er hvert rom omskapt til små hjem. Ingen er like, delikat design er nøkkelordet og gjestene er få. Det er kun seks værelser, og om man vil og har råd, kan man leie alle de tre rommene i første etasje. Hotellet lar deg virkelig slappe av mellom turistslagene i Athen. Et annet artig sted, hvor tempoet er høyere, er The Editor. Hotellbygget var i sin tid hovedredaksjonen for en kjent gresk avis.  

Lag din egen vin: Grunnlegger av Athens Wine Tasting, Theodor Nemas, lærer turister mer om greske viner. Foto: Athens Wine Tasting

Komponer din egen vin

Er du glad i vin, men mest vant med franske og italienske druer, kan du lære mer om de greske på et vinkurs hos Athens Wine Tasting i gaten Tournavitou 9. Fire ganger daglig arrangeres et halvannen times langt kurs som inkluderer fem viner med oster og oliven fra ulike greske øyer. 

Vil du lære hvordan man blander vin med ulike druesorter og komponere en egen unik smak, tappet på en flaske med egendesignet etikett, er det også mulig. Kurset koster 65 euro, og du får med flasken du lager.

Utsikt: Fra taket av Kuzinas nyter du både greske gourmetretter og utsikten mot Akropolis og tempelet Parthenon. Amanda Orskaug

Mat og drikke er viktig for grekere, og i Athen er valgmulighetene uendelige. Det som skiller bylivet fra øylivet, er at den klassiske greske tavernaen er flyttet fra en strand til fortauer eller hustak, og da ofte med utsikt mot Akropolis.

Etter en varm dag kan det være deilig å kjøle seg ned mer herlige cocktails og god mat på taket hos Kuzina i restaurantgaten Adrianou. Bare husk å bestille bord. Stedet er populært.

Vil du ha klassiske greske retter, er Mavro Provato i Arrianou 33 i nabolaget Pangrati stedet å besøke. Dørene åpner klokken ett hver dag, men det blir fort fullt. Stedet går også under navnet Black Sheep. De mange smakfulle porsjonene er rikelige og rimelige. For- og hovedretter starter på henholdsvis fem og ni euro.

Himmelsk dessert: Denne lekkerbiskenen bør du avslutte måltidet med hos Mavro Provato. Foto: Amanda Orskaug

Lesehestenes mekka

Når du forlater stedet god og mett, tusler du rundt første gatehjørne til høyre. Vel 150 meter unna finner du en liten perle for bokelskere, hvor du kan ta en pust i bakken og la maten synke.

Lexikopoleio ansees som en av Hellas’ flotteste bokhandlere, med et rikt utvalg av engelskspråklige titler. Det er en blanding av antikvariat med gamle skatter og reoler med nye utgivelser rett fra trykkeriet. Utvalget av tegneserier og bøker fra mindre forlag er stort, og stedet minner litt om Tronsmo i Oslo.

Elsker du antikviteter eller gode loppemarkeder, er også Athen et mekka. Etter år med økonomisk uføre har grekerne, og spesielt den yngre generasjonen, blitt vant med å handle brukte varer og klær. 

Kilo Shop i gaten Ermou 120 er et fint utgangspunkt for litt “secondhand-shopping”. Som navnet indikerer, er det kiloprisen på klærne som danner grunnlaget for sluttsummen i kassen. 

250 meter unna, på Abyssinia-torget, er det en markedsplass som er fylt til randen med antikviteter og snurrepiperier. Det er åpent hele uken, men spesielt søndager er det yrende liv. 

Bokskatter: Lexikopoleio er en unik bokhandel i Athen som minner om Tronsmo i Oslo. Foto: Amanda Orskaug

Jakter du brukte designerklær, -sko eller -vesker? Ta turen til butikken Bohbo i nabolaget Exarhia, og kombiner det med lunsj eller middag på spisestedet Salero som spesialiserer seg på middelhavsretter. Stedet er åpent til langt over midnatt, men det skal sies at både nabolaget Exarhia og Omonia ikke er så trivelig å bevege seg hjem fra om kvelden. Det er ganske trygt å bevege seg rundt etter mørkets frembrudd. Mye politi patruljerer i gatene. Med sunn fornuft kommer man langt og unngår bråk, selv om ran og tyverier forekommer.

Lett fremkommelig

Athen ligger et stykke fra havet, men har smeltet sammen med havnebyen Pireus, hvor du finner landets sjøfartsmuseum og fine strender. Siden turistområdene i Athen ligger samlet sentralt, når du de fleste attraksjonene til fots. 

På vakt: Elitesoldatene kalles Evzonas. Den spesielle uniformen veier rundt 20 kilo. I dag vokter de blant annet parlamentet i Athen. Foto: Amanda Orskaug

Om kvelden kan det være kjekt å praie en drosje eller bestille bil gjennom en mobilapp. Metroen er også en kjekk måte å komme seg raskt rundt i byen på. Det er også det rimeligste alternativet til og fra hovedflyplassen, og tar ikke lang tid. Velger du drosje, be hotellet ditt bestille. Da vet du hva turen vil koste. 

Bare trippelsjekk at sjåføren tar kort før du setter deg i bilen, med mindre du vil og kan betale kontant.