Ukjent norsk milliardær adlet i Buckingham Palace

Marit Mohn konkurrerer med sin bror Trond Mohn om å gi bort mest penger til veldedige formål. – Han ligger et stykke foran meg, så jeg jobber hardt med å ta ham igjen, sier milliardæren.

Publisert 21. okt. 2024
Lesetid: 4 minutter
Article lead
+ mer
lead
Giverglede: Marit Mohn (78) har gjennom årene donert bort over 1,5 milliarder kroner av sin formue til veldedige formål. Studenter ved universitetet Kingston, hvor Mohn gikk ut i 1994 og senere ble utnevnt til æresdoktor, er blant dem som har mottatt støtte. Foto: Kingston University, London
Giverglede: Marit Mohn (78) har gjennom årene donert bort over 1,5 milliarder kroner av sin formue til veldedige formål. Studenter ved universitetet Kingston, hvor Mohn gikk ut i 1994 og senere ble utnevnt til æresdoktor, er blant dem som har mottatt støtte. Foto: Kingston University, London

Her hjemme i Norge regnes bergensmilliardær Trond Mohn blant landets største filantroper. Til sammen har han gitt bort over fem milliarder kroner til veldedige formål. På den andre siden av Nordsjøen er også hans mer anonyme søster, London-bosatte Marit Mohn, en høyt verdsatt velgjører. I løpet av de siste åtte årene har hun gitt bort til sammen 1,5 milliarder kroner. For sitt engasjement ble hun nylig slått til ridder. I Storbritannia betyr dette at man får tittelen “Sir” eller “Dame”, etterfulgt av navnet. Det vil si at den norske milliardæren nå kan kalle seg Dame Marit Mohn.

Jeg håper og tror at dette kan inspirere andre til å gi
Milliardær Marit Mohn

– Det var en svært høytidelig seremoni. Jeg håper og tror at dette kan inspirere andre til å gi, sier milliardæren til Kapital.

Kongen selv var syk den aktuelle dagen. Derfor var det hans søster, prinsesse Anne, som sto bak markeringen.

Høytidelig: Den norske milliardæren Marit Mohn Westlake kan nå kalle seg Dame Marit Mohn, etter at hun nylig ble adlet av Princess Anne på Buckingham Palace i London. Ørjan Deisz

– Det er vel en tittel som henger høyt?

– Så absolutt. Det er en stor ære.

– Ikke mange nordmenn kan kalle seg adelige?

– Nei, i Norge finnes det jo ikke adel lenger. Vi har Kongens fortjenstmedalje, men meg bekjent er det ingen andre nordmenn med tittelen Sir eller Dame, uten at jeg vet dette for sikkert.

Inspirert av foreldrene

Marit Mohn ble tidligere i år kåret til den 55. rikeste i Norge av Kapital. Formuen teller i dag 6,9 milliarder kroner. Verdiene stammer fra da hun for ni år siden solgte aksjene hun arvet i familieselskapet Wimoh til sin bror. Pengene puttet hun inn i investeringsselskapet Marstia Invest. I tillegg er hun initiativtager til The Mohn Westlake Foundation. Stiftelsen står bak en rekke initiativer, fra oppfinnerrom der unge og gamle får hjelp til å realisere gode ideer med avansert teknologi og kunnskap, til teater, bolighjelp i London og bedre vilkår for barn i Sør-Afrika. Som tidligere omtalt i Finansavisen har Mohn fått tittelen Commander of the British Empire for Services to Philanthropy.

– Hovedsakelig gir vi til det staten ikke gir til, eksempelvis utdannelse til vanskeligstilte unge og underprivilegerte samt mental helse, sier Mohn.

Siden starten har den årlige gaven vært på ti millioner pund årlig. Fra og med i år ble summen økt til 15 millioner pund.

"Søskenkrangel": Marit og Trond Mohn konkurrer om å gi mest penger til veldedige formål. Storebror har foreløpig et forsprang, men lillesøster mener hun skal klare å ta ham igjen på sikt. Marit Hommedal/NTB

– Jeg konkurrerer med min bror om å gi mest. Han ligger et stykke foran meg, så jeg jobber hardt med å ta ham igjen. Det tror jeg at jeg skal klare et stykke frem i tid, sier Mohn.

– Hvem ble inspirert av hvem?

– Jeg tror vi begge ble inspirert av våre foreldre, først og fremst. Vi kommer fra et gavmildt hjem.

I tillegg til donasjoner gjennom The Mohn Westlake Foundation gir milliardæren også bort penger privat. Den største enkeltsummen som har blitt donert til nå var da Mohn i 2018 gav 25 millioner pund til bygging av et helsesenter knyttet til universitetet Imperial College London, hvor hun selv har en mastergrad som kjemiingeniør.

– Det stemmer. Personlige gaver ligger på mellom 10 og 15 millioner pund i året, noen ganger mer, forteller milliardæren.

Adel

  • Adelskap: Adel er en samfunnsklasse med lovfestede, arvelige politiske og sosiale forrettigheter, og forekommer fra de eldste tider i de fleste kulturer. Ordet betyr opprinnelig “egentlig” eller “uforfalsket”, men fikk snart betydningen “best” eller “riktigst”.
  • Adel i Storbritannia: I det britiske samfunn eksisterer og opprettholdes adelen fremdeles. Adelige titler kan arves, eller man kan adles. Adling betyr å gi adelige titler til noen som ikke er adelige. Det er kongen, etter anbefaling fra statsministeren, som utnevner ny adel i Storbritannia.
  • Adel i Norge: Norsk adel eksisterte både i middelalderen og i nyere tid, men Norge har ikke hatt noen adelige siden den siste norske adelsmannen, baron Harald Wedel Jarlsberg, døde i 1897. Det demokratiske Norge ønsket ikke å ha adel. Den ble avskaffet med Grunnloven i 1814, og kongens rett til adling ble opphevet av Stortinget i 1821.

Dobbelt statsborgerskap

Investeringsselskapet Marstia Invest eier Marit Mohn sammen med sønnen Stian Westlake.

– Vi investerer i alt mulig, fra private equity og eiendom til aksjer og rentepapirer, forteller hun.

Det er investeringsdirektør Øyvind Bjørnsen som står for den daglige driften av investeringsselskapet. Bjørnsen ble hentet til selskapet fra DNB etter at han hadde jobbet sammen med familien i en årrekke.

– Hvor aktiv er du selv?

– Jeg er veldig involvert. Vi snakker ofte med hverandre, og tar alle beslutninger sammen.

Selskapet oppnådde i fjor et årsresultat på 444 millioner kroner, mot 25 millioner kroner i 2022. Markedsbaserte aksjer utgjorde ved årsskiftet 1,5 milliarder kroner, mer enn en dobling fra året før. Spesielt bidro en investering i Novo Nordisk til de gode tallene. Ifølge Mohn ser også inneværende år ut til å bli særdeles godt.

– Ja, så langt i år har det gått veldig bra. Vi jobber for at vi skal få enda mer penger å gi bort. Det er vårt store mål.

Marit Mohn har dobbelt statsborgerskap, men forteller at hun sjelden besøker fedrelandet.

– Hvor ofte er du i Norge?

– Bare to til tre ganger i året, kanskje. Etter covid har vi blitt vant med å bruke digitale verktøy for å holde kontakten med dem der hjemme.

Da Kapital slår på tråden er milliardæren på Barbados.

– Velfortjent ferie?

– Nei. Vi har eid et hus her i 22 år, som nå er solgt. Så vi holder på å rydde ut.

– Og gevinsten fra salget skal doneres bort?

– Ja, det er helt sikkert! Jeg gir så mye jeg kan.

Samfunn

Informasjon om bruk av AI