Nordic kjøper seg lavere resultat
Pengene har fosset ut av kriserammede Novelda, som nå blir kjøpt av opp Nordic Semiconductor. – Markedet vil sannsynligvis stille spørsmål ved dette oppkjøpet, sier Kristian Spetalen.

«Milliardeventyr i grus: Verdiene ned 96 prosent», skrev Finansavisen i forrige uke i forbindelse med at radarselskapet Novelda var på jakt etter nye penger for å overleve.
Selskapets teknologi bruker radiobølger som kan trenge gjennom de fleste materialer. Med hjelp fra DNB Markets og Arctic Securities prøvde selskapet å hente snaut 71 millioner kroner til en prising på 50 millioner kroner før penger. I tillegg skulle et lån på 93,2 millioner kroner konverteres til aksjer.
Onsdag overrasket Nordic Semiconductor markedet ved å kjøpe hele Novelda til en ukjent pris. Det potensielle oppkjøpet er underlagt tilfredsstillende «due diligence», endelig styregodkjenning og visse andre betingelser.
– Vi har ingen kommentar utover pressemeldingen, sier finansdirektør Pål Elstad i Nordic Semiconductor.
Investorene svarte med å sende Nordic-aksjen ned 2,7 prosent til 93,86 kroner.
– Vil stille spørsmål
Siden Nordic Semiconductor ikke oppgir pris, og børsmeldingen er kategorisert som «ikke-regulatorisk pressemelding», betyr det at prislappen ikke er vesentlig for halvlederselskapet.
Hittil er det blitt investert 940 millioner kroner i Novelda, og selskapet har vært et gigantisk tapssluk. Fasit for 2023 viste en omsetning på 16 millioner kroner og en EBITDA på minus 163 millioner kroner. Ifølge en investorpresentasjon ventes det en EBITDA på minus 175 millioner kroner i år, og det er først i 2027/2028 det forespeiles positivt brutto driftsresultat.
– Markedet vil sannsynligvis stille spørsmål ved dette oppkjøpet av Nordic, ettersom det tilfører nok en tapsbringende forretningsenhet til selskapet. Selv om vi deler denne umiddelbare bekymringen, er vi sikre på at Nordic-ledelsen er godt kjent med den allerede eksisterende skepsisen på dette området. Det ligger nok en god begrunnelse bak oppkjøpet, som større synergier og en pris de er fornøyd med, sier Arctic Securities-analytiker Kristian Spetalen.
Venter estimatkutt
Kristian Spetalen understreker at corporate finance-avdelingen i Arctic er rådgiver for Novelda.
– Vårt inntrykk er også at Nordic er godt kjent med Novelda fra før. Når vi inkluderer Novelda i våre estimater, ser vi for oss å redusere EBITDA for 2025 med rundt 10 millioner dollar, antatt noe reduksjon i driftskostnader på kort sikt og en gradvis økning i inntekter, sier Spetalen.
Han trekker frem at ultrabredbånd (UWB) tilbyr en enorm markedsmulighet med sine lavenergiske og presise lokaliseringsmuligheter.
– Dette kan potensielt gjøre teknologien relevant for mange forbruker-, industri- og bilapplikasjoner. Vi er imidlertid ikke godt nok kjent med hva som er Novelda sin fordel i et tilsynelatende konkurranseutsatt marked, som inkluderer aktører som Qorvo, NXP, Texas, Zebra Technologies og Samsung, sier han.
Tror på mindre tap
Analysesjef Petter Kongslie i SpareBank 1 Markets trekker frem at tidligere teknologidirektør Svein-Egil Nielsen i Nordic Semiconductor nå er styreleder i Novelda.
– Novelda forventer å tape 105 millioner kroner i 2025 og 9 millioner i 2026, men det jeg tror Nordic gjør, er å kjøpe UWB-teknologien, ikke selskapet. Dette innebærer at vår beste gjetning er at de legger Novelda inn under short range-vertikalen i Nordic, kutter mesteparten av kostnadene i Novelda, men beholder nøkkelpersoner innen teknologi, sier Kongslie.
Han tror Nordic kommer til å bidra med større teknologiske ressurser, en eksisterende kundebase som kjøper både BLE og UWB, samt en etablert distribusjonskanal.
– Jeg konkluderer med at EBITDA-tapet fra Novelda i 2025 ikke vil være i nærheten av 105 millioner kroner, men betydelig lavere, sier Kongslie.
Anstrengt likviditet
Novelda retter seg mot flere markeder, inkludert forbrukerelektronikk, bilindustri, industri og digital helse. Deres fokus er på anvendelser av UWB-radarsensorer, spesielt innen bevegelsessensorer, nærværssensorer og helseteknologi.
Blant selskapets hovedprodukter finner vi X4, verdens minste CMOS-radar for bevegelses- og tilstedeværelsesdeteksjon, X7, en ultralavstrøms radar som gir presis multi-person sporing og helseovervåkning, samt X9, som kombinerer avansert sensing og rangeringsteknologi for krevende applikasjoner, som bilindustrien.
De største kostnadspostene i regnskapet til Novelda er forskning og utvikling, samt andre driftskostnader, som omfatter alt fra software til konsulenthonorarer.
Ifølge investorpresentasjonen har Novelda i dag 152 aktive kunder i ulike faser, som evaluering, proof-of-concept, design-in og produksjon.
Novelda har en svært anstrengt likviditetssituasjon, og pr. 25 september var den totale likviditeten på 21,9 millioner kroner. Fri likviditet utgjorde 13,2 millioner kroner, mens resten, 8,7 millioner kroner, var bundne midler.
«Selskapet har tilstrekkelig likviditet til å betale lønn til alle ansatte samt skatter for oktober. Novelda forventer å motta et tilskudd på 4,75 millioner kroner fra Skattefunn i oktober, men tidspunktet for utbetalingen er usikkert. Selskapet har imidlertid ikke tilstrekkelig fri likviditet til å dekke alle forfalte fakturaer og driftskostnader for oktober», skrev selskapet i en investorpresentasjon.