– Vi er i et «buffalomarked»
Bank of America tror volatiliteten i markedet vil stige foran presidentvalget i USA i november. Her er det investorer kan forvente i siste halvdel av 2024, og hvilke risikoer som ulmer i horisonten.
Industritunge Dow Jones endte ned 1,2 prosent til 40.347,97 torsdag, etter ferske data som viste at produksjonsaktiviteten minket for fjerde måned på rad. Dagens nedgang markerer den verste dagen for indeksen siden mai. 21 av de 30 aksjene i indeksen falt.
Den brede samleindeksen S&P 500 endte ned 1,4 prosent til 5.446,68, mens teknologitunge Nasdaq falt med hele 2,3 prosent til 17.194,15.
Volatilitetsindeksen (VIX), også kjent som «fryktindeksen», skjøt opp 13,6 prosent til 18,59.
En rekke tungvektere i rødt
Blant dagens få vinnere var Facebook-eier Meta som steg med 4,2 prosent etter at de under gårsdagens kvartalpresentasjon knuste forventningene for andre kvartal, med en omsetning på 39 milliarder dollar, mot 32 milliarder dollar samme periode i fjor. Samtidig fikk selskapet en inntjening pr. aksje på 5,16 dollar mot ventet 4,73 dollar pr. aksje.
Gigantene Amazon, Apple og Snap (Snapchat), som alle legger frem tallene for andre kvartal (Apple for tredje kvartal grunnet avvikende regnskapsår) etter børslutt torsdag kveld, endte ned henholdsvis 2,5, 1,97 og 3,7 prosent.
Nvidia har denne uken lagt bak seg en aldri så liten berg-og-dal-bane-tur etter å ha falt syv prosent tirsdag, klatret 12,8 prosent onsdag, og nå på torsdag falt 8,2 prosent. Det er ikke kommet frem noen spesifikke nyheter om selskapet som legger frem legger sin rapport for Q2 i slutten av august.
Videre falt aksjer som Netflix ned 1,3 prosent, Microsoft 0,8 prosent, Alphabet 1,2 prosent og Intel 5,4 prosent.
– Aksjemarkedet vet ikke om det skal le eller gråte
Torsdagen ble dagen for svake økonomiske lesninger i USA. ISM-indeksen viste at aktiviteten i amerikansk produksjonssektor falt fra 48,5 i juni til 46,8 i juli, noe som signaliserer en nedgang i økonomisk aktivitet. En avlesning under 50 indikerer en nedgang i produksjonssektoren, mens en avlesning over 50 indikerer vekst.
Sammen med de svake ISM-tallene, viste også tall fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA, såkalt jobless claims, endte på 249.000 personer i forrige uke. Opp over 13.000 fra markedets forventninger.
– De økonomiske dataene fortsetter å rulle inn i retningen av et nedtur, om ikke en resesjon […] , sa Chris Rupkey, sjeføkonom i FWDBONDS til CNBC i morgentimene av børsdagen amerikansk tid.
– Aksjemarkedet vet ikke om det skal le eller gråte, for selv om det kan komme tre rentekutt fra Fed i år og renten på 10-årige statsobligasjoner har falt under 4,00 prosent, blåser det sterke vinder i retningen av en resesjon, sa han.
Selskaper som ville lidd mest under en resesjon, blant annet JPMorgan Chase og Boeing, falt henholdsvis 2 og 5 prosent.
Rentene kraftig ned
De svake økonomiske dataene sendte de amerikanske statsrentene kraftig ned, og for første gang siden 2. februar falt den amerikanske statsrenten med ti års løpetid, også kjent som «tiåringen», under 4 prosent.
«Tiåringen» endte ned 1,36 prosent til 3,979, mens den amerikanske statsobligasjonsrenten med to års løpetid endte ned 1,71 prosent til 4,187 prosent.
– Den generelle oppfatningen i komiteen er at økonomien beveger seg nærmere et punkt hvor det vil være passende å redusere styringsrenten, sa Powell under gårsdagens rentemøte der Fed valgte å holde renten uendret i august.
Avhengig av utviklingen i inflasjonen og i arbeidsmarkedet, «kan en reduksjon i styringsrenten være aktuell allerede på neste møte i september,» uttalte han.
Basert på de overraskende svake økonomiske dataene, spør en rekke analytikere seg om Powell allerede nå er for sen med å kutte i renten, skriver CNBC.
Oljeprisen ned på krigsfrykt og svake makrotall
Miksen av svake økonomiske data fra USA og en økt frykt for at fiendtlighetene i Midtøsten vil komme til å eskalere, sendte oljeprisen torsdag ned.
Ett fat nordsjøolje handles torsdag kveld ned 1,46 prosent til 79,66 dollar, mens WTI-oljen handles ned 1,85 prosent til 76,47 dollar fatet.
Det skjer etter at Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, onsdag, beordret et direkte angrep på Israel som følge av Israels likvidering av Hamas' politiske leder, Ismail Haniyeh, i Theran, Iran.