<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trippel rekord på kruttsterk Wall Street etter Trump-seier: Bred oppgang i bank-, bil-, olje- og fengselsaksjer

Markedet tar imot Donald Trump med vill jubel, og alle tre indeksene setter rekorder. Mens Bitcoin suser oppover, stuper grønne aksjer

Publisert 6. nov. 2024 | Oppdatert 6. nov. 2024
Article lead
VINNER: Donald Trump skal tilbake til Det Hvite Hus, og aksjemarkedene jubler. AFP

Donald Trump har vunnet det amerikanske presidentvalget, og blir USAs 47. president. Samtidig ser det ut til at republikanerne vinner tilbake flertallet i kongressen. Det er investorene svært fornøyd med, og sender alle de tre ledende indeksene til rekordnivåer.

På New York-børsen stengte Nasdaq opp 2,95 prosent til 18.983,47. Dow Jones klatret 3,57 prosent til 43.729,93. S&P 500 steg 2,53 prosent til 5.929,04. 

Alle tre indeksene stengte dermed på rekordhøye nivåer. Gjennom handelsdagen har også alle tre indeksene bikket all-time high intradag. 

Dow Jones bikket 43.778,78, mens S&P 500 nådde 5.936,14. Nasdaq toppet på 19.000,50, og bikket dermed den magiske 19.000-grensen for første gang.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten steg til 4,439 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, falt hele 20 prosent til 16,3.

Risk-on-stemning

Den brede oppgangen kommer ikke overraskende på analytikerne, som påpeker at både en Trump-seier, men også fjernet usikkerhet mater aksjeoppgangen.

– Det er en dynamikk rundt valg og usikkerhet. Man ser en tendens til usikkerhet i forkant, men så snart resultatet er klart så skifter det mot at usikkerheten faller og det gir en risk-on -stemning. Det forklarer mye av reaksjonen vi har sett på morgenkvisten. Når man har sett så jevne valg har man en tendens til at markedet gjør et byks fordi usikkerhetsmomentet er fjernet. Det gjelder ikke bare med Trump som president, uttalte Handelsbanken-analytiker Fabian Alexander Selvik til Finansavisen i morges.

Flere er imidlertid bekymret for at Trumps politikk vil være skadelig for verdensøkonomien på sikt. Nordeas investeringsdirektør Robert Næss mener Trump må tre varsomt dersom han velger å øke pengebruken.

– Aksjer i USA er allerede høyt priset. Det å øke underskuddene i budsjettene ved å bruke mer penger, og samtidig kutte skattene, er ikke noe de kan gjøre for mye av. I hvert fall ikke lenge. Det er jo allerede gode tider i USA, så dette er ikke tiden for å hive bensin på bålet, sier Næss til Finansavisen.

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet mener at det på lang sikt vil ha begrenset innflytelse på aksjemarkedet og økonomien som helhet hvilken presidentkandidat som vant.

«På kort sikt gir derimot en republikansk seier økt forutsigbarhet i markedet, spesielt med tanke på selskapsbeskatning», skriver Berntsen i en rapport.

Magnificent Seven

En av Trumps nærmeste støttespiller gjennom valget har vært Tesla-eier Elon Musk. Han kan feire seieren med en oppgang i elbilprodusenten på 14,75 prosent.

I går overtok Nvidia tronen fra Apple som verdens mest verdifulle selskap, og onsdag beholdt chipgiganten topplassen. Selskapet steg spreke 4,1 prosent til ny all-time high på 145,61 dollar, som gir en markedsverdi på 3.572 milliarder dollar. Apple vendte nedover mot slutten av dagen, og endte ned 0,33 prosent, til en markedsverdi på 3.367 milliarder dollar

Hos de andre Magnificent Seven-aksjene er det mye grønt å spore. Amazon steg 3,80 prosent. Alphabet endte opp 4,04 prosent, og Microsoft styrket seg 2,10 prosent. Meta snublet ned marginale 0,07 prosent.

Valgaksjer

Det er trolig ingen overraskelse at Trump Media & Technology Group var blant vinneraksjene. Mange har investert i aksjen, som gjentatte ganger er omtalt som «verdens dyreste aksje», som et veddemål på en Trump-seier. I tidlig handel var aksjen opp hele 33 prosent, men ved stengetid var oppgangen roet seg ned til 5,94 prosent.

En rekke bankaksjer føk til værs på valgresultatet. Mange forventer nå at sektoren vil bli utsatt for mildere reguleringer og at Trump vil legge til rette for flere sammenslåinger. Bankgigantene Goldman Sachs og Wells Fargo steg begge 13 prosent, mens Citigroup og Bank of America steg 11 og 8 prosent

For grønne aksjer er stemningen imidlertid alt annet enn grønn. Trump har uttalt seg svært kritisk til Joe Bidens Inflation Reduction Act, som har gitt store støttebeløp til miljøvennlige selskaper. Solaksjer som Plug Power, SunRun, SolarEdge Technologies og Enphase Energy falt alle mellom 15 og 30 prosent.

En solaksje gikk imidlertid mot strømmen, og det var norske Freyr . Onsdag ble det kjent at det tidligere batteriselskapet skal ut av batteriproduksjon. I stedet har selskapet inngått en avtale om kjøp av Trina Solars solpanelfabrikk i USA. Samtidig er toppsjef Tom Einar Jensen byttet ut med styreleder Daniel Barcelo. Aksjen steg solide 66,7 prosent

De tradisjonelle amerikanske industriaksjene endte bredt opp. Bilprodusenter som Ford og General Motors steg henholdsvis 5,6 prosent og 2,5 prosent. Foruten Tesla, var det lite glede å spore hos de andre elbilaksjene. Lucid falt 5,3 prosent, mens Rivian falt 8,3 prosent.

En noe utradisjonell vinnersektor onsdag er fengselsektoren. Trump har uttalt at det vil bli massedeportering av ulovlige innvandrere når han tar over styringen. Det sender Geo Group opp 40 prosent og CoreCivic opp 29 prosent.

Andre aksjer

Legemiddelgiganten Novo Nordisk leverte tall for tredje kvartal onsdag. Inntektene endte på 71,31 milliarder danske kroner, en økning på 21 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, men noe lavere enn konsensus.

Ozempic bidro med 29,80 milliarder danske kroner til topplinjen, noe svakere enn ventet. Slankemedisinen Wegovy overrasket positivt med inntekter på 17,30 milliarder, 10 prosent over forventningene og en økning på 79 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Aksjen falt 4,3 prosent.

Super Micro Computer står fortsatt uten revisor og risikerer å bli avnotert fra børsen, ifølge Barclays. Aksjen faller 18,2 prosent.

Olje

Oljeprisene er stabile første handelsdag etter at Trump er valgt som president. Ifølge CNBC skyldes dette en kraftig styrkning av dollaren etter valget, som gjør det mindre attraktivt for utenlandske investorer å holde råvarer i dollar.

Et fat Brentolje med levering januar koster onsdag 75,16 dollar, ned 0,49 prosent. WTI-olje med levering desember står i 71,89 dollar, ned 0,14 prosent.

Oljeaksjer viste styrke på børsen. ConocoPhilips steg 4 prosent, mens ExxonMobil gikk opp 1,7 prosent. Chevron endte opp 2,7 prosent, mens Occidental steg 1,9 prosent. Også rigg og oljeservice er sterkt, der Transocean endte opp 4,7 prosent og Tidewater føk opp 7,4 prosent.

Det hersker stor usikkerhet rundt en rekke oljerelaterte problemstillinger Trump nå må forholde seg til. En styrkning av sanksjoner mot Iran og Venezuela vil være positivt for olje, mens tariffer og andre tiltak som legger press på kinesisk økonomi vil senke etterspørselen.

Hvordan Trump forholder seg til krigene i Midtøsten og Ukraina vil være en stor joker. Det er ventet at han vil fortsette å bevæpne Israel, men en potensiell avtale med Russland kan lede til mer olje på verdensmarkedene.

Ferske tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy viser at de amerikanske råoljelagrene økte med 2,1 millioner fat til 427,7 millioner fat i forrige uke. Ifølge TDN Direkt var det ventet en oppgang på 1,8 millioner fat.

Bensinlagrene økte med 0,4 millioner fat, mens destillatlagrene økte med 2,9 millioner fat. Det var ventet at bensinlagrene skulle falle med 1,2 millioner fat og at destillatlagrene skulle falle med 1,0 millioner fat.

Kryptovaluta

Kryptoaksjer tar godt imot den nye presidenten. Coinbase og Microstrategy stiger henholdsvis 30 prosent og 13 prosent på forventninger om at Trump 2.0 vil gi mer fordelsaktige reguleringer knyttet til krypovalutaer.

Bitcoin er på sin side opp over 9 prosent og har bikket 75.935 dollar til ny all-time high

Finans

Informasjon om bruk av AI