<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Firkløveret Trump må knekke

Russland, Kina, Iran og Nord-Korea har kommet nærmere siden Ukraina-krigen brøt ut. «En uhellig allianse» som truer USAs innflytelse, hevder analytikere.

Publisert 22. jan. | Oppdatert 22. jan.
Article lead
HALVPARTEN: Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-Un inngår i firkløveret av USA-motstandere. De to inngikk et strategisk samarbeid i juni i fjor. Foto: NTB

Under sin første periode som USAs president søkte Donald Trump offentlig vennskap med Russland og Nord-Korea, samtidig som han økte presset mot Kina og Iran. 

Tilbake i Det hvite hus står Trump nå overfor en annen utfordring, melder Reuters.

Utfordringen går ut på at firkløveret av amerikanske motstandere, siden Russland gikk inn i Ukraina for snart tre år siden, har styrket båndene seg imellom. 

– Uhellig allianse

Kina og Russland har etablert sitt «no limits»-partnerskap , og i løpet av en lang telefonsamtale tirsdag foreslo presidentene Xi Jinping og Vladimir Putin å styrke dette partnerskapet ytterligere. Russland har videre landet strategiske avtaler med Nord-Korea (i juni i fjor) og Iran (sist fredag).

PUTIN-ALLIERT: Kinas president Xi Jinping, som møtte Donald Trump på G20-møtet i Osaka under førstnevntes første presidentperiode. Foto: NTB

Analytikere hevder overfor nyhetsbyrået at dette firkløveret – av Joe Bidens ambassadør til Kina nylig kalt «en uhellig allianse» – representerer et tap av innflytelse for USA og deres partnere.

– Dilemmaet for Trump, som har uttrykt ønske om å «komme overens med Russland» og forsøker å presse Kina innen handel, er at Moskvas partnerskap med Beijing begrenser både Russlands vilje til å samarbeide med Washington og Kinas sårbarhet for amerikansk press, sier Daniel Russel hos Asia Society Policy Institute i Washington. Russel var ansvarlig for USAs Øst-Asia-politikk under Barack Obama.

Trump-erkjennelse

Trump-administrasjonen selv har erkjent utfordringen, påpeker Reuters. Under sin høring i Senatet i forrige uke karakteriserte utenriksminister Marco Rubio Kina som «USAs største trussel», og anklaget både Moskva, Teheran og Pyongyang for «å skape kaos og ustabilitet.»

ERKJENNER: Donald Trumps utenriksminister Marco Rubio. Foto: NTB

– Kina kjøper olje fra Iran til spottpris, Iran bruker inntektene til å sende missiler og droner til Russland, som deretter rammer kritisk infrastruktur i Ukraina, sa dessuten Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz i et intervju med Fox News i november.

Trump har tidligere lovet å avslutte Russlands krig i Ukraina, begrense Irans atomprogram og stå imot Kina, samtidig som han bygger opp USAs militære styrke.

Slår sprekker?

Seniorforsker Zack Cooper ved American Enterprise Institute hevder overfor nyhetsbyrået at Trump vil prøve å trekke land vekk fra Kina.

USA-MOTSTANDER: Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei. Foto: NTB

– De ser ut til å ønske å skille Russland, Nord-Korea og Iran fra Kina, noe som betyr å behandle disse truslene som separate i stedet for sammenhengende. Det virker sannsynlig at de vil forsøke en avtale med Pyongyang, og en annen med Moskva, sier han.

Samtidig er firkløveret i ferd med å slå sprekker, mener Reuters og støtter seg på Robert Wood, USAs tidligere viseambassadør til FN under Biden. Wood er usikker på om Teheran har Moskva i ryggen og viser til mangelen på støtte da Syrias tidligere president Bashar-al-Assad ble styrtet.

– Hvis jeg var Iran og så hvordan Russland forlot Assad, ville jeg ha vært svært bekymret, sier Wood.