<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
VINTAGE-INSPIRERT: Radium MoD henter inspirasjon fra klokker brukt under og etter andre verdenskrig.  Foto: Nicolai Giil

En klokke med norskproduserte deler

Skaperne av det norske klokkemerket Radium Instruments har designet en klokke som passer rett inn 80 år tilbake i tid.

Publisert 28. feb. 2021 kl. 14.17
Oppdatert 1. mars 2021 klokken 09.58
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 912 ord

Det du ser bilde av her er en nokså uvanlig klokke. Urkassen er laget i aluminium– i Oslo. Viserne, og urskiven i messing, er produsert i Asia. Sistnevnte gravert i Norge. Kronen er fra Italia. Det hele er satt sammen på Tveita. 

Dette er en uvanlig norsk klokke — med sveitsisk urverk. 

Bakgrunn

Radium Instruments ble grunnlagt av forfatter og filmregissør Thomas Cappelen Malling, som senere fikk Sjur Stangebye-Hansen med på laget. I dag monteres klokkene av urmaker Simen Solvold hos Ur-tjenesten

Tidligere testet i klokkespalten

 

2020s beste nisjeklokke. Fra Tyskland. 

Den moderne dykkerklokken med vintage gefühl - som alle vil ha.

Ny klokke med 50 år gammelt urverk. 

Den billigste sveitsiske klokken du får tak i. 

Dykkerkronograf fra Sveits med norsk vinkling. 

En klokke som passer rett inn 80 år tilbake i tid.

Tudoren som er svært ulik Rolex. 

Nesten helt historisk korrekt dressklokke til hverdagsbruk. 

Burgunderrødt og bronse i dykkerklokkeformat.

Hverdagsklokke utenom det vanlige. 

Det gjør at merkets urskiver bærer den sjarmerende graveringen «Norge» eller «Oslo prod». 

Hva slags klokke er dette?

Selve urkassen tar inspirasjon fra eldre dykkerutstyr fra tiden hvor det nåværende luksusklokkemerket Panerai eksklusivt var en forsvarsleverandør, primært til den italienske marinen. Spesifikt minner Radiums urkasse i sandblåst aluminium om italienske kampdykkeres gigantiske, håndleddmonterte dybdemålere og kompass fra rundt 1950-tallet. 

RØFF: Urkassen er produsert i Oslo og er freset ut i aluminium som så er sandblåst. Foto: Nicolai Giil

Men i stedet for våtdrakter og ubåter passer Radium aller best til selbuvotter og gamle tråsykler (selv om den er vannresistent ned til 100 meter). Det er noe norsk ved uttrykket. Militærpreget er samtidig vesentlig.

Så skal det også nevnes at markedsføringsmateriale og kommunikasjon virker å spille videre på det militære. Det er noe som har funket for mange klokkemerker tidligere. Blant annet kan du se Radium-klokker på motstandsfolkene i tegneserieboken Sabotør av John S. Jamtli. 

Radium MoD

 

PLUSS

  • Unikt design og konsept.
  • Delvis norskprodusert.
  • Gøy.

MINUS

  • Vrient remskifte, som burde gjøres hos urmaker.
  • «Røff» finisj.

Modellen vi har testet går under navnet «MoD» og urskiven tar inspirasjon fra spesifikasjonene til armbådsurene det britiske forsvarsdepartementet bestilte under andre verdenskrig. Disse klokkene ble levert av blant andre Jaeger-LeCoultre og Omega, under en standardisert utførelse. 

Klokkens umiskjennelige vintagepreg må også nevnes. MoD sender tankene i retning mariusgenser, nikkers og topplue – gutta på skauen. Skiven beskyttes av et gammeldags, buet plexiglass. Bruken av dette materialet gir en «lunere» og retro-chic look, men her pådrar du deg med enkelhet mer riper enn sammenlignet med et moderne safirglass. Det fine med plexi er dog at du like enkelt kan polere vekk småskraper med tannpasta eller klokkenetusiastens favorittfiks «Polywatch» (et flytende poleringsmiddel som påføres med sirkulære bevegelser på plexiglass for å fjerne riper). 

NORSKE DETALJER: Radium spiller mye på norsk historie. Kronen er imidlertid italienskprodusert. Foto: Nicolai Giil

Hvordan er den på håndleddet?

Radium MoDs urkasse måler 41,3 mm i bredden. Det er en nokså alminnelig, moderne størrelse. Men det er ikke dette målet man legger mest merke til. Mange påpeker heller lengden. Remfestene (eller lugs som denne delen av kassen kalles på engelsk), er lange. Kanskje ikke det letteste å gjemme under finskjorten med franske mansjetter. Men så gir MoD heller en «ut-på-tur»-motivasjon og verktøyklokke-gefühl, fremfor noe annet. En slags filmrekvisitt fra gamle dager. 

Urkassen i aluminium gjør MoD overraskende lett i hånden. Med remmen montert veier den kun 68 gram på kjøkkenvekten. Til sammenligning veies budsjettklassikeren Seiko SKX009 inn på over dobbelt så mye (dog med lenke). 

Andre detaljer verdt å sette fingeren på er den grå, veganske remmen. Den er myk, men kunne med fordel ha vært mer unik og forseggjort, spesielt gitt prislappen på 29.990 kroner. 

Teknisk sett

Klokken du leser om nå er basert på småskalaproduksjon. Finisjen er ikke som hos de store merkene. Uret har en røff look, med noen maskineringsmerker synlig på urkassen. Det selvlysende materialet på skiven – som er moderne, ufarlig SuperLuminova og dermed ikke radioaktivt radium som navnet kanskje skulle tilsi – og viserne er påført for hånd. Imperfeksjoner til tross, Radiums gammeldagse, håndlagde verktøy-image gjør at det føles mer riktig enn feil. Det er en viss sjarm ved hele greia. 

Valget av urverk matcher med resten av klokkens story. Et mekanisk urverk tikker høylytt avgårde på innsiden av aluminiumskassen. Helt spesifikt er det snakk om et håndopptrukket 6498, som har vært i produksjon hos urverksgigantene ETA og Unitas siden 1950. 

PLAIN: Baksiden av klokken er enkelt utformet uten graveringer, i motsetning til de tidligste modellene fra Radium Instruments. Det åpner dog opp for å kunne gravere noe etter personlig ønske. Foto: Nicolai Giil

Et annet aspekt ved klokken som er verdt å påpeke er hvordan remmen er festet. Her er det brukt en pin som må hamres ut, helst med plasthammer. Det gjør at rembytter noe mer utfordrende enn med baretter, som man finner på tilnærmet alle andre moderne klokker som selges i dag.  

Summa summarum

Sammenlignet med andre klokker i prisleiet tilbyr MoD definitivt noe spesielt og annerledes, samtidig som andre, større merker leverer mer raffinerte klokker. Den vintage militærlooken finner du eksempelvis også hos Longines, Bremont, Sinn og Hamilton. 

Designet er Radiumens største appeal. Og for dem som lar seg sjarmere av norsk småskalaproduksjon vil det være lett å hoppe på Radium-toget.