Oppdatert 15.11
Etter fall de første minuttene snudde stemningen raskt på Oslo Børs. Utover ettermiddagen har det dabbet noe av igjen, og like etter klokken 15.00 torsdag står hovedindeksen i 1.426,49 – opp 0,2 prosent.
Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 3.478 millioner kroner.
Toneangivende Europa-børser trekker også oppover. Tyske DAX stiger 0,1 prosent, mens franske CAC 40 avanserer 0,3 prosent og britiske FTSE 100 0,4 prosent.
Oljeprisen i rødt
Juli-kontrakten for Brent-oljen står i ettermiddag i 82,90 dollar pr. fat, ned 0,8 prosent (70 cent) hittil i dagens handel og ned fra 84,12 dollar pr. fat ved stengetid i Oslo onsdag.
WTI-oljen faller 0,6 prosent til 78,74 dollar pr. fat.
Tall fra American Petroleum Institute (API) viste onsdag et mye større fall enn ventet i råoljelagrene i USA forrige uke, og skaper forventninger i forkant av torsdagens lagertall fra energimyndighetene (EIA).
«Ethvert tegn på sterk etterspørsel i EIA-rapporten bør gi støtte til oljeprisene», skriver ANZ Research ifølge Reuters i et kundenotat.
Videre er det bredt ventet at Opec+ vil opprettholde sine produksjonskutt på møtet førstkommende søndag. Råvareanalytiker Will Sungchil Yun i SI Securities hevder overfor Bloomberg en Opec-overraskelse ikke kan utelukkes helt, og at en slik i så fall kan drive prisene høyere på kort sikt.
På Oslo Børs faller Equinor 1,4 prosent, mens Aker BP stiger én prosent og Vår Energi 0,4 prosent.
BW LPG-rally
Blant de mest omsatte merker vi oss først og fremst Scatec som spretter opp 11 prosent til 86,85 kroner på meldingen om at en av selskapets nærmeste konkurrenter, Brookfield, vil kjøpe over halvparten av aksjene i fornybar energi-produsenten Neoen.
«Budet innebærer en estimert EV/EBITDA i 2024 på 16,8, som er 77 prosent over Scatecs multippel», skriver Carnegie-analytiker Eivind Garvik, som har en kjøpsanbefaling på Scatec med kursmål 100 kroner.
Ellers på den positive siden stiger BW LPG over 12 prosent på sin kvartalsrapport. Rederiet nådde ikke helt opp til rekordresultatet fra fjerde kvartal i fjor, men fremdeles rått med penger. Et annet gassrederi, Avance Gas, trekker opp rundt 2 prosent.
For øvrig i shipping-sektoren faller Frontline 1,5 prosent etter kvartalsrapporten som Frontline viste 180 millioner dollar i pluss i første kvartal, mot ventet 220 millioner. Hele overskuddet går ut som utbytte til eierne.
– Vi har bra likviditet og god visibilitet, sier John Fredriksens tanksjef Lars H. Barstad til Finansavisen.
Kule i solselskap
Videre stiger TGS/PGS 3-4 prosent, mens Subsea 7 er opp nærmere 3 prosent etter å ha landet en av sine største kontrakter noensinne.
SmartCraft klatrer over 5 prosent på lanseringen av Tellus, en såkalt open source-løsning for anskaffelse og analyse av drivstofforbruk for trailere og lastebiler.
Vi tar også med Magnora, som trekker opp 4,5 prosent etter å ha gjort 16-gangeren på det svenske solselskapet Helios som selges til franskmenn for 850 millioner. Overskuddet skal til aksjonærene.
Nel-korreksjon
På den negative siden merker vi oss Nel, som har vært i godt driv etter forrige ukes kontrakt med indiske Reliance . Aksjen trekker ned nesten 10 prosent, og fallet har tiltatt etter at selskapet annonserte en ordre på 3,8 millioner euro fra Alperia Greenpower for hydrogenfylleutstyr i Italia.
Schibsted (A og B) faller 17-19 prosent (63-66 kroner), men ettersom aksjene i dag går eksklusive utbytte tilsvarende 77,10 kroner, er de i realiteten opp. Støtte kommer fra en svært positiv Carnegie-analyse som karakteriserer aksjen som en firetrinnsrakett, og at nylig utnevnt sjef for Schibsted Marketplaces, Christian Printzell Halvorsen, har kjøpt 5.400 A-aksjer.
Ytterligere fire aksjer faller tosifret, der Vow Green Metals og Norsk Renewables er ned 12-14 prosent.
Ellers på taperlisten åpnet SAS ned nesten 20 prosent etter å ha tapt 3,1 milliarder svenske kroner i andre kvartal, men nå er fallet dempet til rundt 10 prosent for aksjen som ifølge selskapet selv er verdiløs.
Riggaksje i tet
I andre enden tar vi med Lytix Biopharma, som stiger over 18 prosent etter kvartalsrapporten som toppsjef Øystein Rekdal kommer til Økonominyhetene senere torsdag for å snakke mer om.
– Lytix modnes med to svært lovende kliniske studier som nærmer seg avgjørende fase II-resultater, sier han ifølge rapporten.
Prosafe spretter opp rundt 15 prosent etter å ha inngått en intensjonsavtale for utleie av en boligrigg i 15 måneder. Kontrakten kan potensiell komme opp i over én milliard kroner.
Hexagon Composites mottar netto omkring 950 millioner kroner i kontanter ved fullføringen av salget av Hexagon Ragasco, som forventes å skje rundt 3. juni. Aksjen stiger 7 prosent på nyheten og er dermed opp hele 70 prosent i mai.